Rubriky
17/2020

Hlavní mistr je velínem firmy

Po několika dílech, kdy jsme navštívili kolegy na technologických a administrativních pozicích, se dnes přesuneme opět do výroby. Jaká je náplň práce hlavního mistra nám dnes prozradí Jiří Procházka, který je v Kiekertu zodpovědný za deset výrob.

6:30 Reportování výsledků noční směny

Jiří, mohl byste nám prozradit, jak začala Vaše pouť v Kiekertu?
Jak říká klasik, tak to vím naprosto přesně. Do Kiekertu jsem nastoupil 3. 3. 1997 – letí to, za dva roky tu oslavím čtvrt století. Má první pracovní pozice byla výrobní mistr na lince PSA­‑AMAX, což byla první výrobní linka v Kiekertu. Na post hlavního mistra jsem postoupil v roce 2005.

Co obnáší Vaše práce?
Já pozici hlavního mistra vnímám jako takový velín celé firmy. Jelikož jsme firma výrobní, na splnění zásadních ukazatelů naší úspěšnosti má hlavní vliv výkonnost, plynulost a stabilita výroby. A jsou to velkou měrou hlavní mistři, kteří to nejvíce ovlivňují. Chod tohoto složitého soukolí totiž závisí na mnoha faktorech: jak se nastaví jednotlivé procesy výroby, jaká se vytvoří atmosféra v týmech či jak se naskládají směny. 

Myslím, že základem naší práce je komunikace a předávání informací. V Kiekertu je momentálně sedm hlavních mistrů a každý z nás má na starosti v průměru 20 mistrů výrobních. Ti musí neustále přesně vědět, co mají dělat, jak to mají dělat a jaký dodržovat výrobní proces. Na to samotné porady nestačí, proto se snažíme být se svým lidmi neustále v kontaktu. Stejně tak se každý den setkáváme s kolegy napříč celou firmou, ať již je to logistika, která nám plánuje práci, nebo ME, se kterým rozjíždíme nové výroby.

9:00 Porada na nové lince CPA

Jak vypadá Váš pracovní den?
Do práce chodím většinou o půl šesté, abych si s noční směnou stihl probrat všechny výsledky, novinky a případné komplikace. Rád si při tom všechny výroby i projdu, což je také dobré pro moji kondičku, neboť mých deset výrob se nachází na čtyřech různých budovách. Poté mě čeká setkání s ranní směnou a její zaúkolování. Kolem půl osmé připravuji report a aktuální výsledky, které každý den v osm hodin projednáváme s našimi šéfy Tomášem Krajsou a Andreasem Binderem. Následují porady týmů na jednotlivých linkách, hlavně pak na těch nových, které se ještě ladí. Další mítinky jsou pak s kolegy z kvality, logistiky a údržby, víceméně až do střídání směn ve dvě hodiny. Pokud je volná chvilka, vždy ji věnuji návštěvě výroby. Nejvíce se podle mě vždy vyřeší na místě a osobně, ať už se to týká závad na lince, pořádku na pracovišti či vztahů mezi zaměstnanci.

„Včasné zamezení reklamace může Kiekertu ušetřit
i čtvrt milionu korun“

Co Vás na práci baví a bez čeho byste se nejraději obešel?
Jsem technický typ, rád čelím výzvám praktického rázu. Také mám rád tu akčnost a různorodost, která se s výrobou v naší firmě pojí. Jiné záležitosti musím denně řešit s managementem firmy a jiné s lidmi v provozu, což mě velmi obohacuje. A co mě trápí? Když budu upřímný, na to, že jsme výrobní firma, mi někdy nepřijde, že má výroba hlavní prioritu. Dovolte mi to přirovnat k závodům Formule 1. Tam zajede závodní vůz do depa a všichni kolem něj lítají, aby mohl zase brzy vystřelit a vyhrávat. Ta formule je podle mě v Kiekertu výroba. Mně to ale někdy přijde, že u nás ta podpora v depu není tak akční, koncentrovaná a sehraná, a tak se nám někdy zbytečně vzdaluje vítězství, což je v našem případě výše OEE.

14:00 Aktualizace informací na výrobních linkách

Podělíte se s námi o nějakou zajímavost ze své profese, o které třeba ostatní zaměstnanci nemají ani tušení?
Možná by některé kolegy překvapilo, jak obrovsky nákladné jsou případné reklamace naší výroby. Už jenom nahlášení ze strany zákazníka stojí Kiekert 200 eur. A pak už následují tisíce eur za třídění vadné série u nás ve výrobě, ve skladu a u zákazníka. Když se to všechno posčítá, pohybujeme se kolem částky 10 000 eur, což je více než čtvrt milionu korun. Proto bych rád požádal všechny kolegy: Pokud se vám zdá, že při vaší práci něco nehraje, něco je jinak, nebo jde hůř, hned kontaktujte svého mistra. Ušetříme tak nejen velké finanční prostředky, ale také udržíme pověst naší firmy jako kvalitního dodavatele. A bez zajímavosti také není, že podobná upozornění Kiekert i finančně odměňuje.

Jak po náročném pracovním dni regenerujete?
Jak jsem se již zmínil, rád dělám rukama, a tak většinu času trávím kolem domu a na zahradě. Dříve jsem byl nadšeným hráčem fotbalu, dnes si ho už spíš vychutnám před televizí. Ale pěší turistika, ta mě bere pořád.