Rubriky
17/2020

Kurz češtiny pro zahraniční kolegy

Známé přísloví říká, že kolik jazyků umíš, tolikrát jsi člověkem. Obzvláště to platí, pokud se člověk rozhodne pracovat mimo svou domovinu. A právě našim kolegům ze zahraničí se Kiekert rozhodl podat pomocnou ruku formou jazykového kurzu.

S myšlenkou uspořádat pro naše zahraniční pracovníky kurz českého jazyka přišli výrobní mistři, na jejichž směnách tito zaměstnanci pracují. Ve spolupráci s personálním oddělením byla oslovena nezisková organizace Most Pro, která má s podobnými vzdělávacími projekty bohaté zkušenosti.

První kurz češtiny pro cizince, ve kterém si patnáctka studentů z Ukrajiny, Indie, Bulharska či Chorvatska osvojuje každou sobotu základy našeho jazyka, začal v říjnu loňského roku a bude probíhat až do letošního dubna.  Pokud se studenti následně rozhodnou pro absolvování státní zkoušky a budou úspěšní, získají jazykový certifikát A1, který jim umožni nejen pohodové začleněni do česky mluvícího prostředí, ale je také podmínkou k uděleni trvalého pobytu v ČR.

Na to, jak se zahraničním kolegům při studiu daří, jsme se zeptali jejich lektorky Jany Černé: „Cizí jazyk nelze naučit během dvou hodin týdně, ale vyžaduje poctivé samostudium. Mám radost, že v Kiekertu se vytvořila skupinka velmi zapálených studentů, kteří kurz navštěvují pravidelně, bez absence a vzorně plní všechny zadané úkoly. Ti mi dělají velkou radost. Čeština není jednoduchý jazyk a k zvládnutí základů je potřeba silná vůle, trpělivost a motivace. Náš jazyk má velké množství výjimek, každé podstatné jméno je třeba se naučit v sedmi podobách pro každý pád a se slovesy je to obdobné. Naštěstí jsou vaši studenti zvídaví a zvládají i výklad v češtině. V Kiekertu vyučuji moc ráda“.

Na dojmy z kurzu jsme se zeptali i jednoho ze studentů, vývojáře Rahula Goela z Indie. „Gramatika češtiny je pro mě opravdu oříšek, ale lektorka je skvělá a díky ní je výuka nejen přínosná, ale i zábavná. Cítím jistý pokrok, ale přede mnou je ještě dlouhá cesta. Hlavně, pokud se týká výslovnosti a vašich specialit typu R a Ř (smích).“