Rubriky
17/2020

Podávání KIM v novém kabátě

V lednu představilo oddělení LEAN několik vylepšení v oblasti podávání a správy zlepšovacích návrhů. To nejvýznamnější nám dnes představí Hana Čermáková, KIM koordinátorka.

Hanko, co je nového ve světě zlepšovacích návrhů?
Největší událostí je spuštění nové online aplikace pro podávání zlepšovacích návrhů, kterou jsme představili v polovině minulého měsíce. Jedná se o vyvrcholení celoroční práce, se kterou nám velmi pomohli kolegové z oddělení kvality, ME a zejména IT. Za zmínku možná stojí, že při přípravě aplikace jsme použili japonskou techniku Magikami, což v překladu znamená „role papíru“. V praxi to opravdu vypadalo tak, že jsme si na velkou tabuli pověsili papír velikosti A0, na něj nakreslili původní postup a znovu vymýšleli a optimalizovali všechny kroky. Výsledek si nyní může vyzkoušet každý, nová aplikace se nachází na našem SharePointu.

Jaké změny můžeme v aplikaci nalézt?
Hlavní změna je v samotném principu schvalování. Dříve šly požadavky na manažery, kteří rozhodli, zda jsou přínosné a realizovatelné. Pro urychlení posuzování a sjednocení jeho metodiky jsme ve spolupráci s vedením vypracovali jasně definovanou „KIM kuchařku“ a odpovědnost za prvotní posouzení návrhů přechází na mou osobu. Pokud tedy bude podle nových objektivních pravidel návrh smysluplný, autor získá prémii 200 Kč a zlepšovák bude zadán ke zpracování osobě, pod níž kompetenčně spadá.

V nové aplikaci bude také možno zobrazovat všechny komentáře či návrhy rozesílat na více poradců najednou. Novinkou je také vznik databáze zlepšováků u výrobních linek, takže mohou sloužit i jako inspirace pro jiná pracoviště. V neposlední řadě byl také vylepšen design, aby se aplikace dala v budoucnu pohodlně využívat i přes služební mobilní telefon. Věřím, že se našim zaměstnancům bude v nové aplikaci dobře pracovat a těším se na všechny názory, podněty a připomínky.