Rubriky
18/2020

Globální Přelouč

Není novinkou, že se k nám v současné době přesouvají nové pozice z ostatních lokací Kiekertu, nebo se mění působnost u těch stávajících. „Tento jistě pozitivní trend s sebou přináší také změny v naší organizační struktuře a pravomocích“, říká Otakar Sedláček, šéf našeho HR.

Oto, o kolika nových globálních pozicích v KCS mluvíme a které to jsou?
Většinou jde o kancelářské pozice, přesuny máme však také v rámci nástrojárny. Nově definované pozice se nachází napříč celou firmou, od Financí, přes Kvalitu a Obchod až po nové oddělení PC (Product Creation, oddělení Vývoje produktu vzniklé sloučením PD a PM, pozn. redakce). Celkově můžeme hovořit o desítkách pozic, ať už existujících či nově vzniklých. 

Co přesně bude pro naše kolegy globální pozice znamenat? 
Pokud jde o náplň práce, nemělo by jít o změnu. Hovoříme-li však o nutnosti naučit se více pracovat v opravdu globálním prostředí naší firmy, změna je to veliká. V praxi se totiž může stát, že váš šéf bude sedět v USA, Číně nebo třeba v německém Heiligenhausu. Stejně tak opačně – jako team leader mohu mít své podřízené v jiných lokacích skupiny Kiekert.

Ačkoliv používáme označení „globální“, jde spíše o technické rozlišení, zda svou prací ovlivňuji ve 100 % závod v Přelouči, nebo má výraznější přesah i do ostatních zahraničních poboček. Nejde tedy o „vyšší šarži“, ale o jinak definovaný rozsah práce.

Větší důraz na širší geografické rozložení řady pozic je jen jedním střípkem z celkového obrázku změn, kterými naše společnost prochází. A nutno dodat, že v důsledku dopadů pandemie Covid-19 budou změny dosavadních šablon přicházet mnohem častěji a urgentněji. Styl naší práce již nyní vyžaduje větší proaktivitu a opravdové vlastnictví svěřených úkolů. Proto myšlenka, že lokální pozice jsou jen prodlouženou paží globálních pozic, není ta správná. Jde mnohem více o „síťovou“ spolupráci kolegů v rámci celé skupiny, bez ohledu na lokalitu, kde zrovna svou práci vykonávají.

Jaké jsou předpoklady pro kandidáty na globální pozice?
Úplně stejné jako na jakoukoli jinou. Požadavky jsou vždy sladěny dle očekávání a popisu pracovního místa dané pozice, stejně jako pracovní podmínky, které se budou řídit českým zákoníkem práce, aktuální kolektivní smlouvou a směrnicemi KCS. Změnu nevidím ani u požadavků na angličtinu, která je již nyní požadována u většiny pozic. 

Kde vidíte náš závod za pět let? Bude zde většina globálních pozic pro celý koncern Kiekert?
Záměrně nechci mluvit o číslech globálních a lokálních pracovníků, z mého pohledu je Kiekert jedna firma, jedna rodina, jeden tým. Pokud se bude dařit koncernu, bude se dařit i Přelouči a Čívicím. A to půjde nejlépe, když budeme všichni táhnout za jeden provaz, což platí v aktuální neočekávané situaci dvojnásobně.