Rubriky
18/2020

Nový testing zahajuje svou činnost

Jak jsme vás informovali v prosincovém Zpravodaji, v minulých měsících v naší firmě probíhala velká modernizace pracoviště Testingu. Ta je u zdárného konce, a tak nás dnes Radek Mazal, vedoucí oddělení, může vzít na prohlídkou novotou zářícími prostory.

Radku, můžete nám nové pracoviště Testingu představit? 
Nové zázemí se nyní nachází v prostorách původní výrobní haly H. Rekonstrukci jsme připravovali od roku 2018 a vlastní práce byly zahájeny vloni na podzim. Měly trvat rok a půl kvůli rozložení investice do delšího časového období, ale ukázalo se, že ušetříme finanční prostředky, když vše stihneme v co nejkratším termínu. Testing má nyní kompletní zázemí pod jednou střechou. Na 700 m2 máme čtyři samostatné zkušebny, dílnu pro stavbu a údržbu strojů, elektrodílnu pro návrh řídicích jednotek a také konečně vlastní kancelář v místě testování. Nebudeme už tedy muset neustále přebíhat mezi budovami jako dosud. 

Byl při projektování vzat v potaz přesun globálních pravomocí z Německa? 
Testing spadá pod nově vzniklou divizi PC a tím pádem je v rámci nového uspořádání globálním oddělením. Naše vytížení je rozděleno mezi požadavky tuzemské divize Kvality a globální úkoly. Mezi ty druhé pat­ří testy zámků ve vývojové fázi, tzv. DV testy (development tests) a testy před zavedením do sériové výroby neboli PV testy (production tests). Dříve bylo více požadavků z přeloučského závodu, nyní je to zhruba půl na půl, a očekávám, že v budoucnu se podíl DV/PV testů bude zvyšovat. Postupně tak přebíráme některé kompletní testy od kolegů z Německa, což souvisí s tím, jak rozšiřujeme tým, posilujeme naše schopnosti a zlepšujeme své vybavení. Například kufrové a zadní zámky se už testují výhradně v Přelouči. Je již jen málo testů, které u nás neumíme. 

Jaké jsou plány s novým pracovištěm do budoucna?
Postupně ho musíme dovybavit ponky a pracovními stoly, v dílně právě zprovozňujeme soustruh a frézku, v plánu je vytvořit pracoviště na trhací testy. Je toho ještě dost, budova je pouze začátek a život do ní vdechnou teprve lidé svojí prací.