Rubriky
18/2020

Vyhodnocení nejlepších zlepšovatelů

Na začátku roku vyvrcholila úspěšná kampaň na podporu zlepšovacích návrhů s názvem „Ve dvou se to lépe táhne“. Jaké jsou její výsledky a jak dopadly zlepšováky v loňském roce obecně nám dnes prozradí Hanka Čermáková, koordinátorka KIM.

Vítězslav Nerad, šéf divize LEAN, předává cenu Jiřímu Kopeckému

Hanko, mohla byste nám na úvod vyhodnotit zmiňovanou soutěž?
Stejně jako u předchozích ročníků, také letos slavila zlepšovatelská soutěž u našich zaměstnanců velký úspěch. A to potvrzují i čísla: během čtyř týdnů, po které akce probíhala, jsme obdrželi téměř pět stovek zlepšovacích návrhů. Hlavním cílem soutěže byla tentokrát podpora týmové spolupráce, takže odměny získaly týmy napříč různými odděleními od výroby, přes sklad až po ME. Vítěznými zlepšovateli se stali Vladimír Mňuk, Ladislav Sýkora, Richard Chudomský, Jiří Vaníček, René Kudlička, Filip Jeřábek, Jiří Kopecký a Jan Čermák. Všechny oceněné týmy získaly odměnu 4 000 korun. Jen mě trochu mrzí, že kvůli situaci okolo pandemie nebylo tentokrát možné ceny předat na velkém setkání s managementem.

Jak si vůbec naši zlepšovatelé vedli v roce 2019? 
Minulý rok byl za historii KIMů zatím nejúspěšnější. Ne však z pohledu počtu podaných zlepšovacích návrhů, těch bylo v roce 2018 více než letošních 1183, ale z pohledu výše úspor a vyplacených odměn. Za rok 2019 ušetřil Kiekert díky zlepšovatelům a jejich nápadům více než 4 400  000 korun, na odměnách pak rozdal přes osm set tisíc. Toto číslo navíc není konečné, pár zlepšovacích návrhů ještě na svoji chvíli slávy čeká, neboť je u nich potřeba vyčíslit skutečnou výši úspor.

Známe již nejlepší zlepšovatele minulého roku? 
Samozřejmě. Na prvním místě stanul Tomáš Studený z logistiky, druhé místo obsadil manipulant Oldřich Špaček a o třetí místo se dělí Lukáš Moravec z údržby a výrobní mistr Jakub Lopata. U oddělení je na prvním místě ME, na druhém týmy BMW GL2 a Daimler GL2 a na třetím Kvalita. Výhercům patří kromě odměn také velká gratulace.