Rubriky
20/2020

Rok 2020 a 2021 očima našeho top managementu

Letošní náročný rok se pomalu chýlí ke svému konci a celá firma se už začíná pomalu soustředit na rok nadcházející. Jak jsme prošli obdobím plným omezení a nejistot a jaké výzvy před námi nyní stojí? Na to jsme se v předvánočním období zeptali našeho top managementu.

Aleš Jirásek
manažer oddělení Finance

Jak hodnotíte uplynulý rok a jaká největší výzva na Vaše divize čeká v roce následujícím? 
Rok 2020 a s ním spojená epidemie přinesly pro obě oblasti naší divize dvě naprosto jasné priority a myslím, že se nám je podařilo splnit na výbornou. Ve financích šlo především o cash flow – peněžní toky do a z firmy, které bylo třeba mít pod naprostou kontrolou, abychom se vyhnuli případným problémům s likviditou. Během velice krátké doby jsme připravili nový nástroj, který nám v tomto významně pomáhá a díky kterému jsme dnes schopni předvídat a plánovat naše příchozí i odchozí platby na celý rok dopředu, a to v detailu po jednotlivých dnech. Rovněž oddělení IT muselo na novou situaci reagovat. Naší snahou bylo v maximální míře podpořit všechny digitalizační a automatizační projekty, používání technologií pro vzdálenou spolupráci, především Microsoft Teams, a posílením našich datových linek umožnit výraznější využití práce na home office. V obou případech, jak ve financích, tak v IT, zůstanou tyto úkoly prioritami i pro rok příští, ale nepovažoval bych je za další výzvy, spíše za příležitosti k tomu dále rozvíjet sebe, svou práci i Kiekert jako celek.

Co byste vzkázal čtenářům Kiekert Zpravodaje?
Všem bych chtěl předně poděkovat za práci, kterou pro Kiekert odvádějí, a popřát vše nejlepší, a hlavně hodně zdraví do nového roku. A vykročme do něj s optimismem!

Vít Karger
manažer oddělení Výrobních technologií

Jak hodnotíte uplynulý rok a jaká největší výzva na Vaše divize čeká v roce následujícím? 
Letošní rok byl plný překvapení. Vstupovali jsme do něj s velkými očekáváními a měli v plánu několik klíčových projektů. Ačkoliv se situace postupně komplikovala, ubývaly zdroje materiální i lidské, tak celkový výsledek je potřeba hodnotit pozitivně. Podařilo se zvládnout všechny nové projekty (FORD PSLD, VW ID Buzz, BMW CPA, GL2.1, AUDI E-Latch II), obhájili jsme koncept výrobní linky pro budoucí klíčovou výrobu na VW LBS i naši certifikaci v oblasti BOZP a životního prostředí. Velmi dobře se nám roztočila kola automatizace, naše nástrojárna převzala roli globálního výrobce zařízení pro všechny závody Kiekert na celém světě a dalo by se pokračovat mnoha jinými více či méně významnými úspěchy. V příštím roce si klademe jako hlavní cíl pokračovat v automatizaci a dbát na zvyšování efektivity práce.

Co byste vzkázal čtenářům Kiekert Zpravodaje?
Čtenářům našeho Kiekert Zpravodaje bych chtěl alespoň touto cestou popřát hezké prožití Vánočních svátků a dobrý vstup do nového roku. Letos bylo sice více možností trávit v rodinném kruhu větší množství času než v předchozích letech, ale období Vánoc je v tomto směru specifické a neexistuje nic krásnějšího než učinit někoho jiného šťastným. Využijte této možnosti a naberte síly a odvahu do dalších měsíců a roků spokojeného života.

Tomáš Krajsa
manažer oddělení Výroba

Jak hodnotíte uplynulý rok a jaká největší výzva na Vaše divize čeká v roce následujícím? 
Pokud budu uplynulý rok hodnotit, tak musím nejprve vyslovit obrovské poděkování všem našim zaměstnancům za to, jak se díky nim povedlo tento velmi těžký rok zvládnout. Stejně jako ostatní divize, tak i Výroba prošla velkými organizačními změnami. Navíc nás na jaře výrobně velmi ovlivnila první vlna pandemie, která se vrátila znovu na podzim. I přes to všechno se nám podařilo výrobu udržet v maximální možné míře bez toho, aniž bychom dodávkami zastavili kohokoliv z našich zákazníků. Ve spolupráci s kolegy z ME začal také proces další automatizace našich výrobních linek. Tato aktivita bude pokračovat i nadále, což bude společně s digitalizací výroby největší výzvou pro následující rok.

Co byste vzkázal čtenářům Kiekert Zpravodaje?
Všem operátorům, obsluhám strojů a zařízení, manipulantům, mistrům, hlavním mistrům a kolegům z ostatních divizí bych chtěl popřát co nejklidnější Vánoce a v novém roce jen to nej.

Tomáš Zajíček
manažer oddělení Nákup

Jak hodnotíte uplynulý rok a jaká největší výzva na Vaše divize čeká v roce následujícím? 
Letošní rok se nesl v duchu tlaku na snižování nákladů naší společnosti, o čemž jsme se všichni mohli přesvědčit při naší každodenní činnosti. Nicméně například na poli robotizace výroby jsme zaznamenali první úspěchy, které zajistí konkurenceschopnost naší společnosti v následujících letech. Moc děkuji všem zaměstnancům za jejich podporu a nasazení v letošním roce. Jsem si vědom faktu, že všechny peripetie spojené s epidemií Covid pro ně i jejich blízké byly jak v pracovním, tak osobním životě velmi namáhavé. Jsem však přesvědčený, že v naší společnosti máme spoustu obětavých pracovníků, kteří jsou našimi zaměstnanci řadu let a společně jsme v minulosti úspěšně zvládli mnoho problémů, a to nejen letošní epidemii. I v oblasti Nákupu jsme v letošním roce zažili velké množství potíží s dodavateli, které se nám nakonec podařilo vyřešit tak, abychom neohrozili naše zákazníky. 

Rok 2021 pro nás bude neméně náročný, protože tlak na profitabilitu naší společnosti se nezmenší, spíše naopak. To bude znamenat opět výzvy ve vztahu k cenám nakupovaných služeb i komponentů. Na poli úspor materiálových nákladů se již nemůžeme soustředit pouze na prosté meziroční snižování cen, ale budeme muset hledat úspory i vyplývající ze změny technického řešení nakupovaných dílů. Na druhé straně jsem přesvědčený, že opatření, která jsme letos zavedli, nám pomohou překlenout celý rok 2021.

Co byste vzkázal čtenářům Kiekert Zpravodaje?
Všem kolegům, kolegyním i jejich blízkým přeji krásné Vánoční svátky a v celém příštím roce především zdraví, štěstí a optimismus. Těším se na Vás a naši spolupráci v celém roce 2021.

Bohumil Lapka
manažer oddělení Výzkum a vývoj

Jak hodnotíte uplynulý rok a jaká největší výzva na Vaše divize čeká v roce následujícím? 
Již vloni jsme věděli, že rok 2020 bude pro náš Vývoj zlomový, a to z důvodu stěhování do nového globálního technologického centra v Čívicích, spojeného navíc se změnou organizační struktury z PD (Vývoj a výzkum, z anglického Product Development) na novou divizi PC (Tvorba produktu, z anglického Product Creation, pozn. red.). Březnová pandemie COVID-19 pak navíc mnoho věcí ovlivnila a zkomplikovala. Přestože obavy a frustrace spoustu kolegů vyčerpaly, myslím, že ve finále nás jako tým posílily a posunuly. Denně kolem sebe vidím, jak jsme se více semkli a díky dodržování pravidel se nám společně daří problémy překonávat. Neustále mě příjemně překvapuje schopnost naší firmy přizpůsobit se trhu a zvládnout vyrábět a dodávat naše produkty zákazníkům i v této těžké době. Za to patří velké poděkování hlavně našim zaměstnancům. 

Co byste vzkázal čtenářům Kiekert Zpravodaje?
Všem čtenářům bych rozhodně popřál vše nejlepší do nového roku 2021. Pokusme se vyměnit frustraci za pozitivní přístup k životu a místo kritiky lidi kolem sebe více chválit. S úsměvem jde přeci všechno líp.

Lucie Brklová
manažerka oddělení Logistika

Jak hodnotíte uplynulý rok a jaká největší výzva na Vaše divize čeká v roce následujícím? 
Uplynulý rok není možné srovnat s žádným, který moderní lidská společnost zažila. V médiích se propad přirovnává k poválečnému stavu, ale já to to tak nevidím. Vidím hlavně to, že některé společnosti a lidé v nich, kteří chtěli a měli v sobě silnou vůli, vstali jako bájný Fénix z popela a dokázali světu, že jsou schopni v této nelehké době nejen přežít, ale i profitovat! A Kiekert-CS je jedním z takových bájných ptáků, který na jaře ze dne na den poslal 90 % zaměstnanců kvůli nedostatku práce domů a na podzim dokázal se zapojením všech sil převzít zakázky i od konkurentů a dosáhnout rekordních obratů, ve které po první vlně nikdo nedoufal! Ať už to zní jakkoliv kýčovitě, jsem hrdá na to, že pracuji pro takovou společnost, jako je ta naše. Dokázali jsme se všichni semknout a vykročit tím správným směrem. A za to všem děkuji. Největší výzvou, a to nejen pro příští rok, je automatizace. Chápu ji jako úžasnou možnost pro nás všechny rozvíjet se a mít možnost pracovat s nejnovějšími technologiemi, které jsou v současnosti dostupné. 

Co byste vzkázal čtenářům Kiekert Zpravodaje?
Ze srdce všem přeji hlavně pevné zdraví – všechno ostatní je už jen na nás samotných. Mějte krásné, pohodové a klidné Vánoce!

Andreas Binder
manažer oddělení Výroba

Jak hodnotíte uplynulý rok a jaká největší výzva na Vaše divize čeká v roce následujícím? 
Pracuji pro Kiekert již dlouho a hodně jsem toho viděl, zažil a poznal. Rok 2020 ale překvapil i mě, a to jak pozitivně, tak negativně. Na jaře byla většina našich zaměstnanců doma, protože naši zákaznici zastavili produkci kvůli pandemii COVID-19. Po letních prázdninách však nastala úplně jiná situace. Objednávky našich zákazníků byly stejně velké jako na začátku roku, ale kvůli nemocem a fluktuaci jsme měli méně zaměstnanců než před tím. To, že jsme do teď všechny objednávky splnili a žádného zákazníka nepřivedli do kritické situace, je zásluha jen Vás, našich zaměstnanců. Hodně pracujete celé týdny či měsíce téměř každý víkend i svátky a jen díky tomu se Kiekertu podařilo tuto těžkou situaci zvládnout. Musím říct, klobouk dolů a velké díky za Vaše výkony, motivaci a za pomoc v této nelehké době. Děkuji!

Co byste vzkázal čtenářům Kiekert Zpravodaje?
Přeji Vám všem hezké svátky, zdraví a úspěšný rok 2021. Velmi si to zasloužíte. 

Otakar Sedláček
manažer oddělení Lidské zdroje

Jak hodnotíte uplynulý rok a jaká největší výzva na Vaše divize čeká v roce následujícím? 
Již dlouho přemýšlím, jaká přídavná jména zvolit pro tento rok. Určitě jsme se hodně naučili, sžili se s řadou nových a zcela jistě neočekávaných situací. Ukázalo se, že umíme táhnout za jeden provaz. To je velká deviza naší firmy. Je škoda, že jsme letos museli z nám všem známých důvodů upustit od populárních akcí pro naše zaměstnance, na které jsme byli v posledních letech zvyklí. Naše síly jsme proto zaměřili více na pokračování jiných projektů. Možná malými, ale soustavnými kroky postupujeme na našem oddělení od papírů a šanonů k elektronizaci administrativy. Nově poskytujeme podporu a servis i globálním oddělením Kiekertu. Dostalo se nám několika pochval a sloužíme jako inspirace i pro ostatní personální oddělení. Ať už šlo například o oblast školení, kde proběhl chtěný i nucený převod řady kurzů do on-line prostředí, nebo kupříkladu nové elektronické a zjednodušené formuláře pro nástupy. 

Ať už máme chuť pod vlivem letošních událostí a zpráv nazvat rok 2020 jako náročný, nečekaný, nepředvídaný, dovoluji si spíš navrhnout označení jako týmový, či tým posilující. A pokud bude rok 2021 znamenat další rozvíjení přátelského ducha a spolupracující a tvořivé atmosféry na pracovišti, budu jen rád. 

Co byste vzkázal čtenářům Kiekert Zpravodaje?
Jako každý rok, a letos dvojnásob, přeji všem kolegyním a kolegům, jejich rodinám i blízkým, hodně zdraví a pozitivní energie. Děkuji všem za odvedenou práci, důvěru a podporu. Užijte si konec roku dle svých přání a představ a na viděnou v novém roce!

Martin Tobišek
manažer oddělení Project management

Jak hodnotíte uplynulý rok a jaká největší výzva na Vaše divize čeká v roce následujícím? 
Letos se nám podařilo uskutečnit jednu z nejvýznamnějších organizačních změn, které se v Kiekertu za poslední dobu udály: vytvoření globálního oddělení Product Creation (PC) spojením dnes již neexistujících divizí Product Development (PD) a Program Management (PM). Už tak náročný proces přeměny značně zpomalila a zároveň ztížila nečekaná omezení pramenící z pandemické situace; i tak jsme ale s výrazně upravenou organizační strukturou lépe připraveni na současnou dynamiku a nové výzvy segmentu automotive. Zároveň se ukázala platnost tvrzení, že všechno zlé je k něčemu dobré. Úroveň globální spolupráce nabrala rychlé tempo právě díky nemožnosti cestovat. Všichni jsme udělali obrovský posun co se týče efektivního používání moderních prostředků komunikace a nepolevili jsme v projektových aktivitách: zatímco ještě rok zpátky by bylo nemyslitelné absolvovat zákaznický procesní audit pouze online, letos jsme jich absolvovali celou řadu a navíc s pozitivním výsledkem.

Do roku 2021 budu vstupovat už ne jako vedoucí divize „Project Management“, ale společně s novými kolegy v oddělení „Customer Projects & Steering“ coby člen divize Product Creation. Závazek bude nicméně stále stejný a to zajistit bezproblémový náběh klíčových projektů a s tím také plynulou sériovou výrobu v příštích letech.

Co byste vzkázal čtenářům Kiekert Zpravodaje?
Všem čtenářům a jejich rodinám přeji pohodové prožití Vánočních svátků a hodně zdraví a štěstí v příštím roce.

Vítězslav Nerad
manažer oddělení LEAN

Jak hodnotíte uplynulý rok a jaká největší výzva na Vaše divize čeká v roce následujícím? 
Rok 2020 byl výjimečným rokem a budeme na něj ještě dlouho vzpomínat. Důvody jsou známé, stejně tak dopady pandemie na KCS. Nicméně to, jak se naše firma s přispěním nezměrného úsilí všech jejich zaměstnanců s touto situací popasovala, si zaslouží obdiv a poděkování vám všem. I pro divizi Lean byl tento rok přelomový, a to ze dvou důvodů. Jednak jsme započali s tréninkem strukturovaného řešení problémů na pracovišti. Toto školení je – co do obsahu, formy a zapojení se všech administrativních pracovníků včetně mistrů – největší, které se v KCS kdy uskutečnilo. Nedostatečné řešení problémů je totiž oblastí, která nás stále trápí. Dále se nám podařilo připravit ke zkouškám deset spolupracovníků, kteří získali mezinárodně uznávaný certifikát Lean Six Sigma-Green Belt. Tato kvalifikace napomáhá řešitelským týmům v účinném odstraňování příčin defektů a chyb v procesech. A v tomto směru zvyšování znalostí a dovedností chceme pokračovat i příštím roce.

Co byste vzkázal čtenářům Kiekert Zpravodaje?
Rád bych chtěl za vše, co se v letošním roce podařilo zvládnout, upřímně poděkovat všem kolegyním a kolegům, kteří se na tom podíleli, bez ohledu na to, v jakém oddělení či na jaké pozici pracují. A abychom všichni zůstali optimisty v této nelehké celospolečenské situaci.

Jan Kosina
manažer oddělení Kvalita

Jak hodnotíte uplynulý rok a jaká největší výzva na Vaše divize čeká v roce následujícím? 
Rok 2020 se zcela nepochybně zapíše do dějin. Přestože příští generace najdou tento rok v učebni­cích dějepisu pravděpodobně jako jeden z nejtemnějších v dějinách lidstva, zaměstnanci KCS se za rokem 2020 mohou ohlédnout s hrdostí. Jako za rokem, kdy se společným úsilím všech zaměstnanců našeho závodu podařilo překonat mnoho překážek a často nečekaných, překvapujících a nových situací. Ukázalo se, že jsme silná firma, a to zejména díky našim zaměstnancům. Všichni jsme se v tomto roce naučili něco nového, ale především jsme se začali učit novým způsobům efektivní spolupráce. Učili jsme se spolupracovat s našimi kolegy a zejména s našimi zákazníky efektivně a často bez přímého kontaktu, s využitím moderních technologií.

Hlavním cílem v automobilovém průmyslu bylo, je a bude udržení spokojenosti našich zákazníků. Z hlediska kvality můžeme konstatovat, že se to i v náročných podmínkách roku 2020 povedlo a to hlavně díky skvělé práci Vás všech.

Co byste vzkázal čtenářům Kiekert Zpravodaje?
Dovolte mi poděkovat za Vaše úsilí ve velmi zvláštním roce 2020 a popřát Vám a Vašim rodinám klidné prožití Vánočních svátků a hodně zdraví a štěstí v příštím roce.