Rubriky
21/2021

Umění zachytit okamžik

V našem seriálu Hobby dnes nastává unikátní situace. Již podruhé navštívíme výrobního mistra Honzu Kočího, muže mnoha zájmů a talentů, kterému se nyní plní velký sen. Po minulém představení Honzy – archeologa nyní přichází Honza – fotograf, vítěz prestižní ceny Czech Photo.

Honzo, kdy jste našel chuť pozorovat svět objektivem fotoaparátu?
Je zvláštní to říct, ale celkem nedávno a vlastně náhodou. Má vášeň k focení je spojená s dalším koníčkem amatérské archeologie. Když je totiž nalezen nějaký artefakt, zpravidla se fotí a dokumentuje. Postupem času mě začalo bavit si s tím více pohrát, pořádně naladil kompozici, počkat si na světlo… Focení mě časem naprosto očarovalo a rozhodl jsem se, že se mu začnu pořádně věnovat.

Co Vás nejvíc baví fotografovat?
Nejdříve jsem začal fotit kytičky na zahrádce, krajinky, ale pořád tomu něco chybělo. Při hledání inspirace na internetu jsem narazil na typ fotografií, které mi doslova vyrazily dech – Street photo, neboli Pouliční fotografie. Došlo mi, že to, co chci opravdu dělat, je zachycení emocí. Během těch tří let jsem vyzkoušel také jiné obory fotografie, fotil jsem svatby, akty, portréty svých kolegů i kamarádů. Nakonec jsem si ale uvědomil, že zachycení starších lidí, jejichž vrásky ukazují prožitý život, je pro mě krásnější než dvacetiletá modelka, které diktuji, jak se má nastavit. Snažím se, aby mé snímky vyvolávaly v lidech emoce, aby jim dělaly radost. A když se to daří, jsem šťastný i já.

Jak Vás objevil fotografický svět? 
Fotky jsem od začátku vkládal na své sociální sítě, kde se líbily více a více lidem. Po nějaké době mě kamarádi začali lanařit, aby zkusil nějakou soutěž. Na to jsem si ale nevěřil (smích). Hlavní zlom přišel vloni, 14. dubna 2020. Začala doba roušková a já vyfotografoval muže, užívajícího si svoji chvilku kouřící neřesti přes roušku. Díky obrovskému ohlasu na internetu jsem se odhodlal ji přihlásit do známé amatérské soutěže Czech Photo. Fotografie, kterou jsem pojmenoval, „Když musíš…“ odbornou porotu zaujala a já vyhrál první místo v kategorii Portrét. Byl to pro mě šok. Osud má ale někdy zvláštní smysl pro humor. Jen pár dní po ceremoniálu přišla na Heřmanův Městec, kde bydlím, katastrofální povodeň. Domem se mi valila voda a já s tím nemohl nic dělat. Jen čekat… a fotit. Malou útěchou je, že z této nepříjemné události vzniklo několik zajímavých fotek, z nichž jedna se umístila na druhém místě v soutěži Fotoaparát.cz.

A nyní se představujete na své první vernisáži….
Je to tak, plní se mi můj sen. Ve spolupráci s místním spolkem Spokul jsme připravili výstavu „Zachyceno v okamžiku“, která by měla být až do března k vidění v galerii v Heřmanově Městci. Vybral jsem fotografie jak k zamyšlení, tak i vtipné, kontroverzní, či z dob, na které se bude vzpomínat ještě mnoho let – z dob roušek a povodní. Na závěr bych rád poděkoval společnosti Kiekert, která mou výstavu finančně podpořila.

POZVÁNKA NA VÝSTAVU
„ZACHYCENO V OKAMŽIKU“
Srdečně vás zveme na první výstavu amatérského fotografa Jana „Kočičáka“ Kočího do Galerie Dvojdomek v Heřmanově Městci. Termín otevření se kvůli epidemii odkládá, ale  budeme Vás o něm včas informovat. Hrdým partnerem výstavy je společnost Kiekert.

Galerie TOP fotografií