Rubriky
22/2021

Nástup doby tabletové

O automatizaci výrobních linek píšeme v našem Zpravodaji pravidelně. Dnes si představíme další krok v modernizaci výroby – elektronické zobrazovaní pracovních postupů na pracovištích. Na otázky nám odpovídá Tomáš Krajsa, šéf naší výroby.

Tomáši, některé linky jsou již vybaveny novými tablety. O co se jedná?
Jde o naplňování trendu postupné digitalizace výroby. Tedy jinými slovy se snažíme zautomatizovat, zjednodušit či případně zcela odstranit procesy bez přidané hodnoty, které se navíc často opakují a stojí naše lidi spoustu času. Z toho důvodu jsme se také rozhodli nahradit desky s papírovými manuály elektronickými tablety. Momentálně jimi máme plně vybavenou linku D86 BMW H-Schloss a tento rok takto zmodernizujeme nebo nově vybavíme dalších pět linek.

Co nám tento nový způsob umožňuje?
Jak již bylo řečeno, snažíme se časově náročné procesy co nejvíce zjednodušit, případně úplně eliminovat. Mezi takové činnosti například patří zjišťování, zda je konkrétní operátor na daném pracovišti zaškolen či zda je tam poslední revize pracovního postupu. A obojí nové tablety řeší: operátor se při příchodu na pracoviště identifikuje kartou, díky čemuž hned zjistíme, zda je proškolen, a nové verze pracovního postupu se již aktualizují online a centrálně.

Rovněž přivolání mistra linky je zde „digitální“, tedy v řádech několika sekund bez ohledu na to, kde mistr zrovna je – stačí stisknout tlačítko na tabletu. Další výhodou je i samotná tvorba a schvalování pracovních postupů, která se již nyní řeší elektronicky. Odpadá tedy nákladný tisk, časově náročné obcházení členů týmu k podpisu a podobně. V neposlední řadě zavedení tabletů přináší zpětnou vazbu o stavu linky v reálném čase.

Jaké budou další kroky digitalizace pracovních postupů?
Momentálně testujeme na pilotní lince digitální pracovní postupy pro všechna manuální pracoviště. Změny se dočkají také automatické bezobslužné stanice, kde bude dokumentace „ukryta“ v QR kódu nalepeném na stroji. Potřebné informace pak mistři či pracovníci údržby získají naskenováním tohoto kódu tabletem nebo mobilním telefonem.