Rubriky
22/2021

Testováním proti koronaviru

Pravidelné testování všech zaměstnanců probíhá v naší firmě již měsíc. Jak jsme se s tímto úkolem vypořádali a jaké jsou jeho výsledky jsme se dnes zeptali hlavního koordinátora, HR manažera Otakara Sedláčka, a Radka Vykoukala, vedoucího Správy areálu.

Oto, prozradíte nám, jak probíhalo plánování a realizace plošného testování v Kiekertu?
Podíváme-li se zpětně, tak celkově nad očekávání dobře. Doba od vyhlášení mimořádného opatření vlády po naplnění povinnosti testovat byla extrémně krátká, několik dní. Bez nasazení kolegyň a kolegů z personálního oddělení, výroby, nákupu, IT a dalších bychom to nezvládli. A díky ještě jednou všem!

Hlavní bylo a stále je hledat rovnováhu mezi naplněním zmíněného nařízení a minimalizací dopadu na chod firmy. Fakticky to znamenalo už od prvního víkendu přípravy, porady, ladění komunikace a hledání poskytovatelů. Začátek března tak byl nesmírně hektický a s výjimkou zpracování mezd jsme museli zastavit skoro veškeré jiné aktivity. Od počátku byla cílem standardizace celého procesu v maximální možné míře. Ostatně, členové mobilního odběrového týmu si sami všimli a žertovali, že máme automotive v krvi.

Jaké máme po prvním měsíci výsledky a co z nich vyplývá?
Že se pohybujeme přesně v průměrných výsledcích za celý automobilový průmysl. Skóre záchytů je okolo 0,5 % všech testovaných. To potvrzuje, že prevence a naše pravidla zavedená už od loňska fungují a také že se naši zaměstnanci chovají zodpovědně i mimo pracoviště.

Ovlivnilo každodenní testování stovek pracovníků chod firmy, hlavně pak výrobu?
Zcela jistě. Doba, kdy pracovník chybí na svém pracovišti, byť je v jednotkách minut, má vždy dopad na hladký chod výroby. A vezměte si, že výrobních a podpůrných pozic máme v KCS skoro 1 400, nemluvě o času mistrů a hlavních mistrů. O zastavení většiny aktivit personálního oddělení, zejména v době rozjezdu testování, jsem se již zmiňoval. Pevně věřím, že čas a energie investovaná do této akce ale nakonec přinese snížení rizika a tím i volnější život pro nás všechny.

Radku, jak náročně bylo testování fyzicky zajistit?
Přestože na realizaci celého projektu bylo minimum času, díky skvělé týmové práci napříč mnoha odděleními se podařilo proces testování úspěšně vymyslet, zajistit a rozjet. Navázali jsme spolupráci s mobilním odběrovým týmem, který je schopný během čtyř pracovních dnů otestovat všech dva a půl tisíce zaměstnanců. Jeho velká výhoda je také v tom, že provádí antigenní testy se spolehlivostí 92 %, což je téměř o třetinu více než u samotestů. Zároveň je opravdu „mobilní“, takže můžeme každý den odběrové místo přesouvat po areálu, aby bylo pracovníkům co nejblíže. A hlavně – pokud má zaměstnanec pozitivní antigenní test, na místě hned podstoupí test PCR, což proces zvyšování bezpečnosti ve firmě výrazně zefektivňuje.

Na závěr bych i já rád poděkoval všem zaměstnancům za skvělý a zodpovědný přístup, díky kterému se snad dočkáme krásného léta bez respirátorů.