Rubriky
22/2021

Vážení spolupracovníci,

tak jako v každém dubnovém čísle, i v tomto bych Vás rád seznámil s výsledky několikaměsíčního vyjednávání s naší odborovou organizací.

Petr Kuchyňa

Výsledná nová kolektivní smlouva v sobě zahrnuje mimo jiné navýšení mzdových prostředků v průměru o 2,7 %, což například pro pozici výrobního dělníka přestavuje zvýšení hodinové mzdy o 2,60 Kč. Zjednodušili jsme také způsob výpočtu příplatku za dvousměnný a třísměnný provoz. Ani o příplatky za noční směnu či za přesčas nepřijdete. V obou případech jsou vyšší než určuje zákoník práce. Podstatnou změnou pro dělnické profese je také prodloužení přestávky na oběd o pět minut. Pauzy ve výrobě jsou tedy nyní 10 a 25 minut, v případě vysokých teplot k nim patří jedna pětiminutová teplotní pauza. Navýšených pět minut je automaticky zadáno do docházky a placeno průměrem. Věřím, že příjemnou novinkou je také zvýšení vánočního bonusu o 1 000 Kč. Přehled dalších benefitů naleznete na následující dvojstraně.

V březnu se začal projevovat celosvětový nedostatek základních materiálů, jakými jsou například granuláty na plastové výrobky a ocel. Prakticky denně jsme dostávali informace od našich dodavatelů o chybějících surovinách, hledali alternativní řešení a komunikovali se zákazníky. Toto náročné období bohužel stále přetrvává a přináší některé negativní dopady do naší výroby, jako jsou časté změny výrobního plánu, omezování výrob, a poté organizace mimořádných směn. I takové události jako zablokování Suezského průplavu kontejnerovou lodí mají přímý dopad na naši výrobu.

Rád bych však skončil pozitivně: minulý měsíc se rozjel třísměnný provoz na druhé lince Audi E-latch, postoupili jsme s automatizací několika dalších pracovišť a úspěšně doladili termínové plány na rozšíření a výstavby nových linek. Výhled objednávek od zákazníků na letošní rok je stále lehce optimistický. Nedosahuje sice úrovně z roku 2019, ale pořád se drží nad původně plánovanými čísly.

Přeji Vám příjemné jarní dny a hlavně hodně zdraví.

Petr Kuchyňa
generální ředitel