Rubriky
23/2021

Do Kiekertu na kole

Uplynulý rok nebyl na týmové akce s kolegy příliš štědrý. Společnost Kiekert se proto rozhodla podpořit projekt „Do práce na kole“, kdy si naši kolegové mohli na měsíc vyzkoušet vyměnit volant za řídítka. Na podrobnosti jsme se zeptali Kamily Švecové, naší nové firemní cyklo-koordinátorky.

Kamilo, mohla byste nám akci Do práce na kole představit?
Ráda. Jedná se o úspěšnou celorepublikovou výzvu, která trvá celý květen a pravidelně se do ní zapojují tisíce zaměstnanců ze všech oborů. Hlavní myšlenkou je zkusit se jeden měsíc dopravovat do práce „po svých“, tedy na kole nebo pěšky. Aby byla tato aktivita zábavnější, je možné tvořit týmy, které mezi sebou „soutěží“. Vítězem se stává parta, jejíž členové jezdí do práce nejpravidelněji, nikoli ta, která má naježděno nejvíce kilometrů. 

Proč se z této výzvy stal takový fenomén?
Je pravda, že v letošním roce se konal již jedenáctý ročník a počet účastníků neustále roste. Myslím, že těch důvodů je několik. Hlavním asi bude, že díky této akci se rozhoupou k dojíždění do práce i lidé, kteří to již dlouho zvažovali, ale chyběl jim silný impuls. Dalším dobrým nápadem je vytváření týmů. Díky tomu se kolegové mohou nejen více poznat, ale také mezi skupinkami uvnitř firmy zafunguje zdravá rivalita. Na počátku celého projektu však stála ekologie a udržitelnost dopravy ve městech. Původním záměrem organizátorů bylo ukázat všem, že dopravovat se na kole do práce může být zdravé, zábavné, finančně zajímavé a navíc ekologické. A opravdu se již našlo mnoho účastníků, kteří kolu zůstali věrní i po skončení květnové výzvy. 

Jak si stál Kiekert?
V naší firmě se do projektu přihlásilo 86 zaměstnanců, kteří vytvořili 21 týmů, což si myslím, že je na náš první ročník pěkné číslo. Je pravda, že počasí letos nepřálo – tak studený a deštivý květen tu nebyl desetiletí. Tím větší si však naši borci zaslouží respekt. Jeden z našich týmu s názvem  „Voda v koleni“ ve složení Michaela Adamická, Elena Fejková, Jakub Šutovec, byl s pravidelností 100 % všech jízd do práce a z práce dokonce první z 228 týmů Pardubického kraje. Zbytek spolupracovníků jezdil do práce na kole v průměru asi ze 70 %, což považuji také za skvělý výsledek. Kapitola sama o sobě je pak kolega Leoš Mittner, který v kategorii individuálních výkonů získal za svých neuvěřitelných 2 360 květnových kilometrů v našem kraji dokonce třetí místo z 911 závodníků. Jeho tým „Los pedálos“ na něj musí být pyšný (smích).

Jak tedy zpětně zapojení Kiekertu hodnotíte? 
Já jsem velkou příznivkyní cyklistiky, a tak ráda vidím, jak se pro ni teď nadchlo i mnoho kolegů. Náš tým PD to ještě více utužilo, dokonce jsme spolu podnikli i tři hromadné víkendové vyjížďky, na kterých jsme najeli přes sto kilometrů. Z ohlasů, které se ke mně dostávají, je patrné, že zábavu a znovuzískanou fyzičku ocenily i desítky ostatních spolupracovníků. Kiekert tak dle mého opět dokázal, že se díky podpoře akcí jako je Pardubický vinařský půlmaraton, Sportovní park či aktuální Do práce na kole zajímá o zdravý životní styl svých zaměstnanců i moderní společenské trendy.