Rubriky
23/2021

Plameny pod kontrolou

Dva závody, osm výrobních hal, desítky robotických stanic i kanceláří. Všechny tyto prostory jsou ve dne v noci monitorovány a střeženy proti požáru. Co v praxi znamená chránit před ohněm druhou největší firmu v regionu nám dnes prozradí Lukáš Jirků, technik požární ochrany.

9:00 Řešení nového projektu rozšíření sprinklerů

Lukáši, jaké byly Vaše první kroky v Kiekertu?
Ty začaly už během studia na vysoké škole. V poslední ročníku oboru „Ochrana životního prostředí“ jsem chtěl získat také nějaké zkušenosti z praxe, a proto jsem v roce 2016 nastoupil na stáž do Kiekertu na oddělení Správa a údržba budov. Po roce jsem zde již začal pracovat na plný úvazek, ale nejprve na dodavatelské kvalitě. Po dalším roce jsem se vrátil zpět na Správu budov, dodělal si státní zkoušku „Technik požární ochrany“ a právě této agendy jsem se poté v naší společnosti ujal. 

Mohl byste nám svou pracovní náplň blíže popsat?
Mým hlavním úkolem je zajištění funkčnosti všech požárně bezpečnostních zařízení, kterých je v Kiekertu téměř tisícovka. Je to dost akční práce s širokým záběrem činností spočívajících v kontrole teplotních, kouřových a dalších hlásičů a ostatních hasících zařízení, která všechna podléhají revizím a případným následným opravám. 

Kromě této činnosti jsem součástí týmu řešícího ekologii, tedy například třídění odpadů či nakládání s chemikáliemi, a pomalu si rozšiřuji svůj záběr v problematice bezpečnosti práce. Ono je totiž v praxi vše propojené. Když například ve výrobě používáte nějakou chemickou látku, musíte zajistit, aby se nevznítila (požární ochrana), při úniku neohrozila životní prostředí (ekologie) a současně práce s ní byla bezpečná pro zaměstnance.

10:30 Testování senzorů ventilových stanic

Jak vypadá Váš pracovní den?
Ráno začíná tradičně v kanceláři, kde procházím emaily a plánuji si na základě aktuálních úkolů celý den. Poté záleží, v jakém se firma nachází období. Pokud je před námi nějaký zásadní audit, celé dny věnuji jeho přípravě, pokud uvádíme do provozu nové zařízení, jsem hodně v terénu. Co ale platí neustále je pečlivá kontrola a revize všech bezpečnostních a hasicích zařízení. 

Hodně také spolupracuji s vrátnicí, která mimo jiné slouží jako naše firemní ohlašovna požáru. Ostraha má velkou zodpovědnost, 24 hodin denně monitoruje všechny protipožární systémy a v případě rizikové situace je to právě ona, kdo musí správně a rychle zareagovat. Důkladné a opakované proškolení je proto nezbytné. Co se týká školení, několikrát do měsíce seznamuji s protipožární ochranou v naší firmě také nové nástupy či externí firmy.

14:00 Kontrola dieselového čerpadla 

Co Vás na práci baví a bez čeho byste se nejraději obešel?
Rozsah mých pracovních činností je velmi pestrý a díky tomu se stále učím nové věci z různých oborů. A to mě velmi baví. Velkou radost mám z toho, že náš rozsáhlý protipožární systém je v perfektním stavu a můžeme se na něj spolehnout. Což potvrzuje i to, že se k nám jezdí dívat na protipožární zařízení budoucí požární technici. 

A bez čeho bych se obešel? Náročnější jsou vždy několikaměsíční přípravy na audity, kterých máme do roka několik. Obnáší to hodně práce, která se děje „za stolem“ a není tak akční, ale samozřejmě svůj smysl a důvod má.

Do 50 vteřin jsme schopni
stovkami litrů vody hasit
libovolnou část firmy.

Podělíte se s námi o nějakou zajímavost z Vaší práce?
Málokdo ví, že abychom byli schopni do pár minut uhasit požár téměř kdekoli ve firmě, máme pod parkovištěm pro kamiony dva rozsáhlé podzemní prostory. Jeden tvoří vodní nádrž s úctyhodnou kapacitou 800 000 litrů a druhý je strojovna, kde se nachází silné dieselové čerpadlo s výkonem 230 kW a průtokem vody až 13 000 litrů za minutu. Jakmile je poplach vyhodnocen jako skutečný, nejdéle do 50 vteřin jsme tak schopni hasit stovkami litrů vody libovolnou část firmy.

Na závěr tradičně nemůžeme opominout Vaše koníčky…
Můj život se točí hlavně kolem sportu, nejvíce fotbalu v Čáslavi. Dříve jsem za ni i sám aktivně hrával, dnes se věnuji hlavně trenérské činnosti. Mám na starosti začínající děti z mladší přípravky a dospělé chlapy. Dále se angažuji ve vedení chodu klubu, takže na hřišti trávím čtyři až pět dní v týdnu. Jinak jsem ale celkem normální (smích), takže zbylý čas věnuji hlavně přítelkyni, výletům a procházkám se psem.