Rubriky
25/2021

Rok 2021 a 2022 očima našeho top managementu

Letošní náročný rok se pomalu chýlí ke svému konci a celá firma se už začíná pomalu soustředit na rok nadcházející. Jak jsme prošli obdobím plným omezení a nejistot a jaké výzvy před námi nyní stojí? Na to jsme se v předvánočním období zeptali našeho top managementu.

1) Jak hodnotíte uplynulý rok a jaká největší výzva na vaše divize čeká v roce následujícím?
2) Co byste vzkázal čtenářům Kiekert Zpravodaje?

Tomáš Krajsa
manažer oddělení Výroba

1) Rok 2021 byl opět náročný pro nás všechny, a to nejen kvůli pokračující pandemii, ale i z důvodu problémů vzniklých v dodavatelských řetězcích, celosvětové logistice a u zákazníků. Tyto faktory nás značnou část roku ovlivňovaly a posunuly naši schopnost flexibility na nejzazší kraj. Největší výzvou pro příští rok bude zcela jistě kvalitativní a kvantitativní uspokojení všech našich zákazníků a samozřejmě i rozjezd nových projektů VW LBS či ID Buzz, které v Přelouči půjdou do sériové výroby. 

2) Na konci tohoto hektického roku nezbývá než popřát všem našim zaměstnancům a jejich rodinám klidné svátky Vánoční, pohodu v rodinném kruhu a hodně zdraví v novém roce.

Bohumil Lapka
manažer oddělení Výzkum a vývoj

1) Uplynulý rok se nesl na vlně pokračující pandemie a z toho vyplývajících důsledků, nejen na náš osobní život, ale i ten pracovní. V současnosti trápí automobilový průmysl po celém světě nedostatek křemíkových mikročipů, plastových granulátů a dalších komponentů. To samozřejmě zasáhlo i Kiekert, a to jak na úrovni dodavatelského řetězce, tak i ve snižování poptávky po našich produktech. Na druhou stranu jsme se naučili pracovat více v online prostředí, které nám pomáhá posouvat naši firmu více do digitálního světa, pracovat v globálních týmech, hledat nová neotřelá řešení a zároveň si udržet jméno zajímavého zaměstnavatele i pro budoucí nové tváře.
Doufám, že rok 2021 bude posledním ve znamení pandemie a slovo „pozitivní“ získá nazpět svůj pravý význam. Dále si myslím, že bude vytvářen tlak na průmysl jako takový, aby více změnil svou tvář. Velký důraz bude kladen na flexibilitu, digitalizaci a automatizované procesy. Je to šance i pro nás? Já věřím že ano, tak pojďme společně tuto změnu podporovat a vyjít z pandemie jako úspěšná firma, která se nebojí změn a opět dokáže týmově táhnout za jeden provaz.

2) Všem čtenářům bych rozhodně popřál vše nejlepší do nového roku 2022 s jediným, za to nejcennějším dárkem – pevným zdravím. Zkusme se v dnešní uspěchané době na chvíli zastavit a užít si vánoční svátky společně s rodinou a nechat starosti na chvíli stranou. Zážitky jsou totiž to jediné, co nám zůstane.

Aleš Jirásek
manažer oddělení Finance

1) Před rokem jsem na tomto místě předpokládal, že hlavní témata roku 2020 – řízení peněžních toků pro finance a digitalizace pro IT – budou hlavními tématy i v roce 2021. A toto moje očekávání se beze zbytku naplnilo. Zároveň se na tomto velice pravděpodobně nic nezmění ani v roce příštím. Obecně je pro nás v tuto chvíli největší výzvou vůbec odhadnout směr dalšího vývoje – kam se bude vyvíjet aktuální situace, jak dopadne na naše zákazníky a přeneseně na nás a jaká opatření, především v oblasti peněžních výdajů, je třeba přijmout. Přesto věřím, že to zvládneme, a nakonec vyjdeme ze současné krize silnější.

2) Všem bych chtěl především poděkovat za odvedenou práci a také za flexibilitu, se kterou jsou schopni i ochotni reagovat na neustále se měnící podmínky. Není to jednoduché a není to samozřejmostí. Tak ať se nám to daří i v roce příštím!

Andreas Binder
manažer oddělení Výroba

1) Nejnáročnějším úkolem pro nás byla v roce 2021 organizace výroby a pracovníků ve výrobě, a to z důvodu velkého výkyvu objednávek od našich zákazníků. Na vině byly chybějící díly, hlavně mikročipy. Na linkách Ford stála například skoro kompletní výroba s výjimkou Fordu Transit a redukce podobných rozsahů nebyla výjimkou ani na dalších výrobních linkách. Poslední týdny jsou objednávky pro změnu hodně navýšené, což nás nutí zavádět i víkendové směny. Rád bych na tomto místě poděkoval všem našim zaměstnancům, kteří velmi aktivně na danou situaci reagovali. Opravdu moc děkuji. Mezi naše nejdůležitější cíle pro příští rok bude patřit stabilizace personálu a zlepšení OEE, které je pro budoucnost českého Kiekertu klíčové. 
Snažíme se, abychom byli dobrým zaměstnavatelem. Pokud máte nějaké připomínky nebo nápady na zlepšení, budeme rádi, když je sdělíte svým mistrům, hlavním mistrům, Tomáši Krajsovi nebo se mně, a pokusíme se je společně vyřešit.

2) Přeji všem zaměstnancům firmy Kiekert a jejich příbuzným, hezké a veselé Vánoce a hodně zdraví.

Irena Kučerová
manažerka oddělení Logistika

1) Pro logistiku byl letošní rok snad ještě náročnější než ten loňský, kdy jsme se kvůli epidemii COVID-19 potýkali se zavřením skoro všech automobilových závodů v Evropě. Letošní rok začal nedostatkem granulátu a oceli na světovém trhu, což jsou dvě nejdůležitější komodity na výrobu dílů pro naše zámky. S obrovským úsilím a za pomoci ostatních oddělení, včetně globálních z Kiekertu AG, jsme největší krizi zvládli a neohrozili naše zákazníky. Bylo to za cenu zvláštních jízd a schvalování náhradních materiálů. Od května se pak přidal celosvětový nedostatek čipů, což opět vedlo k uzavírkám automobilek nebo alespoň ke snižování počtu výrobních směn v závodech.
Tato krize stále trvá a Vy to sami vidíte na tom, kolik výrobních linek nám vyrábí a na kolik směn. Požadavky zákazníků jsou jak na houpačce, každý den jinak. Na to doplácí nejen výroba, ale i náš sklad, který se nejednou v letošním roce potýkal s tím, že nemá kam zaskladňovat – všude na volných plochách stojí kromě materiálu i palety se zámky, protože zákazníci ze dne na den zrušili expedice.
Ale abych řekla i něco pozitivního – instalovali jsme blikající světla na přechodech ve skladu a tím jsme zvýšili bezpečnost, zavádíme autonomní vláček a usilovně pracujeme na projektech zefektivnění a zautomatizování některých procesů logistiky. A hlavně jsme tým, který táhne za jeden provaz a toho si cením nejvíce.

2) Chtěla bych Vám všem popřát do nového roku 2022 zdraví, lásku, pohodu, a hlavně hodně práce ve stabilní a úspěšné firmě Kiekert. Společně to zvládneme!

Martin Tobišek
manažer oddělení Customer and Project Steering

1) Z automotive průmyslu, ještě nedávno majoritně vnímaného jako odvětví zkostnatělé, se kvůli pandemii a navazujícím nesnázím v logistice stala velice dynamická oblast kladoucí zvýšené nároky na všechny hráče. 
Teamsové schůzky jsou dnes v Kiekertu zcela běžnou součástí každodenního života. Využívání moderních metod vzdálené spolupráce nám výrazně usnadňuje zvládat zrychlené tempo i bez navýšení počtu pracovníků, a za to patří pochvala zejména hbitě reagujícímu oddělení IT. V polovině roku, když se pandemie Covid uklidnila a život se zdánlivě začal vracet do starých kolejí, jsme na základě nabytých zkušeností výrazně změnili pravidla pro práci z domova a posunuli tak Kiekert-CS opět výrazně dopředu v atraktivitě na pracovním trhu (byť „pouze“ pro administrativní pracovníky). To vše má pozitivní dopad na motivaci lidí – toho nejdůležitějšího zdroje, díky kterému můžeme proplouvat současnou situací lépe než jiní hráči na tomto trhu.
I přesto nás ale čeká rok plný ambiciózních očekávání našich zákazníků, kteří na nás spoléhají nejen co se týče každodenních dodávek komponentů s maximální mírou spolehlivosti, ale i se zajištěním inovativních a cenově dostupných řešení pro tolik diskutovaná auta blízké budoucnosti v rámci elektromobility.

2) Všem zaměstnancům přeji příjemné prožití Vánočních svátků, zasloužený odpočinek po náročném roce a zejména zdraví pro Vás i Vaše nejbližší.

Vít Karger
manažer oddělení Výrobní technologie

1) V uplynulém roce jsme i přes přetrvávající pandemii udělali spoustu dobré práce. Projekt automatizace výroby se rozrostl do rozměru, který je v podmínkách Kiekertu celosvětově výjimečný. Zkušenosti se zaváděním robotizovaných pracovišť nám závidí kolegové z celého světa a co je mnohem důležitější, dávají nám spoustu inspirace pro budoucí linky, což významně zlepšuje naši konkurenceschopnost. Velký úspěch se podařil v tématu digitalizace a sběru dat z výrobních linek. Naši programátoři uvedli do provozu systém pro stahování dat, vlastní řízení dopravníku Stein a společně s konstruktéry rozjíždíme první plně automatickou linku. V oblasti bezpečnosti práce a požární ochrany se podařilo zahájit spolupráci s novou pojišťovnou a dohodnout se na preventivních opatřeních zabezpečení našeho závodu. V příštím roce bychom se rádi zaměřili na efektivnější využití digitálních technologií a zvýšili úroveň měřitelnosti výkonu jednotlivých procesů nejenom ve výrobě.

2) Čtenářům našeho Kiekert Zpravodaje bych rád popřál především příjemné prožití Vánočních svátků a šťastný vstup do  nového roku. Určitě se vyplatí sledovat tento časopis, protože obsahuje spoustu zajímavých článků, důležitých informací a také tipů na aktivní využití volného času.

Tomáš Zajíček
manažer oddělení Nákup

1) Uplynulý rok byl pro Nákup ve znamení řešení neustálých výpadků v dodávkách komponentů do naší společnosti, odvracení požadavků dodavatelů na navýšení cen a neustálé hledání možností pro dodatečné úspory. S některými z našich dodavatelů jsme se dokonce již museli v letošním roce rozloučit. Přes veškeré potíže, kterým pracovníci Nákupu čelili, jsem na svůj tým pyšný a chtěl bych mu touto cestou poděkovat. 
V roce 2022 očekávám další tlak na úspory a přetrvávající problémy s dodávkami od dodavatelů. Věřím, že se v průběhu příštího roku postupně vylepší situace s odvolávkami našich zákazníků a v halách naší společnosti uvidíme co nejvíce běžících linek.

2) Všem našim zaměstnancům moc děkuji za podporu a nasazení v uplynulém roce. Přeji Vám i Vašim blízkým krásné Vánoční svátky, optimistický vstup do nového roku a v celém roce 2022 jen zdraví spolu s radostí ze života.

Jan Kosina
manažer oddělení Kvalita

1) Letos se nám přes všechna pandemická úskalí podařilo snížit počet reklamací od našich zákazníků zhruba o 30 % v porovnání s rokem 2020. To je zcela jistě krok správným směrem a já bych rád využil této příležitosti a poděkoval všem zaměstnancům našeho závodu, kteří k tomuto výsledku jakýmkoli způsobem přispěli. Je to první krok na dlouhé cestě vedoucí k udržení a zvýšení spokojenosti našich zákazníků. Jejich nároky se každoročně zvyšují a rok 2021 nám to jen potvrdil. Drtivá většina automobilek od nás očekává další zlepšování kvality nejen našich výrobků, ale také procesů, kterými kvalitu zajišťujeme. Jinými slovy chtějí, abychom potvrdili svoji vedoucí pozici v segmentu bočních zámků. V tomto roce jsme dokázali, že potenciál na to máme. Nyní jej jen musíme přetavit v úspěch.

2) Všem zaměstnancům a jejich blízkým přeji pohodové prožití Vánočních svátků a hodně zdraví a štěstí v příštím roce.