Rubriky
25/2021

Vánoční radost pro přeloučské seniory

Potěšit před Vánoci babičky a dědečky z Domova u Fontány se stalo již hezkou tradicí, na kterou se těší jak tamní obyvatelé, tak i naše firma. Přestože nám letos udělal Covid opět čáru přes rozpočet, o svou vánoční nadílku senioři nepřijdou.

Domov u Fontány zná jistě každý obyvatel Přelouče i blízkého okolí. Jedná se o jedno z nejkrásnějších zařízení pro seniory v České republice, které se stará také o osoby s onemocněním různých forem demence. 

První vánoční besídka, kterou Kiekert pro přeloučské seniory připravil, se konala již v roce 2018. Tehdy jsme přemýšleli, jak potěšit zdejší babičky a dědečky v blížícím se čase Vánoc. A uvědomili jsme si, že největším dárkem by pro seniory mohly být hezké zážitky a společně strávený čas. V té době také vznikl nápad, který jsme poté několikrát zopakovali: spojení konkrétního dárku dle přání každého seniora a hudebního zážitku v podobě živého koncertu.

Vzniklo tak příjemné dvouhodinové setkání, plné sváteční atmosféry, rozzářených očí, dojetí a dobré dechové muziky, hrající největší šlágry šedesátých let. A samozřejmě také dárků, které tvořily nejsilnější část toho příběhu: vybrali, zakoupili a zabalili jste je vy, zaměstnanci naší firmy.  

Takto to šlo v letech 2018 a 2019 a na obou stranách rostla jak radost, tak i zájem o zapojení do vánočních oslav. Pak ale přišel první pandemický rok 2020 a slibně se rozjíždějící tradice se přerušila. 

Letos vše vypadalo nadějně. Celý listopad psali obyvatelé Domova u Fontány Ježíškovi svá vánoční přání, která byla krásná i dojemná. Pomocí internetové aplikace jsme následně oslovili zaměstnance Kiekertu a nabídli jim možnost vybrat si dárek pro konkrétního seniora, a splnit mu tak jeho sen. Reakce byla ohromná: ze 152 dárků bylo během jediného dne 98 zabráno a zbytek zmizel do konce týdne.  

Termín vánočního setkání byl stanoven na 5. prosince, kapela si už ladila nástroje, moderátor (a autor těchto řádků) si již žehlil košili, kameraman leštil čočky a zdobil se vánoční stromeček. Co však přišlo v polovině listopadu máme v živé paměti všichni – silný návrat pandemické vlny, zpřísněná bezpečnostní opatření, rušení společenských akcí. První obětí této situace se staly naše oblíbené Vánoční dílničky, následovalo bohužel i setkání v Domově u Fontány. 

To důležité ale zůstalo: Vaše nadšení, s kterým jste pořídili desítky dárků. Ty jejich adresáti naleznou na Štědrý den pod vánočním stromečkem a věříme, že jim to mile zpříjemní svátky, které nejspíše opět stráví v izolaci. Všem vám patří velké uznání i vzkaz Martina Šveřepy, ředitele přeloučského Domova pro seniory: „Děkujeme za trvající spolupráci a krásné dárky, nezbývá než konstatovat, že máte v Kiekertu úžasné spolupracovníky. Ještě jednou jménem svým i našich klientů velmi děkuji.“ Naše firma také nezůstala pozadu a seniorům věnovala k Vánocům dřevěné herní pomůcky pro aktivní trávení času v zahradě Domova.

A na závěr mi dovolte ještě jednu poklonu. Ta směřuje za naším kolegou a dvorním fotografem Honzou Kočím, který se rozhodl, že vyšle první vánoční vlaštovku o chvíli dříve a osobně věnoval paní Ludmile, jedné ze seniorek z Domova u Fontány, nádherný velkoplošný fotoobraz, na kterém je zachycena, jak si užívá náš první vánoční koncert v roce 2018. Za toto krásné lidské gesto Honzovi děkujeme.