Rubriky
27/2022

Plamenům ještě odolnější

Jednou z největších investic, která nás letos čeká, je rozšíření protipožárních opatření v několika částech našeho závodu. Jakých objektů se bude nová ochrana týkat a jakou bude mít podobu nám dnes prozradí Radek Vykoukal, vedoucí oddělení Správa areálu.

Radek Vykoukal ve sprinklerové stanici

Radku, proč vlastně k této investici přistupujeme?
Kiekert jako významný dodavatel v automotive průmyslu musí splňovat velmi přísné normy ohledně zabezpečení provozů, a to včetně protipožárních opatření. Nás se týká hlavně mezinárodní standard VDS, který své nároky každý rok zpřísňuje. Ochrana naší výroby je na velmi vysoké úrovni, ale abychom mohli i nadále hrát nejvyšší ligu, posílili jsme ještě zabezpečení našich skladových a výrobních prostor.

Jakých objektů se bude investice týkat? 
Jedná se o tři objekty. Tím prvním je hala L (od vrátnice směrem do kopce po levé straně, pozn. red.), hlavně její horní část s nakládací rampou a přístřeškem. Druhou budovou je pak hala K (vpravo od modré budovy). V obou případech instalujeme velké množství stropních sprinklerů, a hlavně zavádíme adekvátní přívod hasící vody, což není vždy konstrukčně úplně jednoduché. Třetím místem je sklad obalového materiálu za halou E. Zde jsme kvůli instalaci sprinklerů museli objem obalovin snížit a část jich přesunut k plotu, který před halou E sousedí s Jaselskou ulicí. Z bezpečnostních důvodů byl tento plot navýšen na čtyři metry, a to hlavně kvůli ochraně před povětrnostními vlivy. 

Jak je realizace rozsáhlá a jaký má zatím průběh?
Jak již bylo řečeno, se svým rozpočtem téměř šest a půl milionu korun se jedná o jednu z největších letošních investic. Celkem instalujeme 630 nových sprinklerů a téměř tři kilometry potrubí. V tomto potrubí bude pod tlakem přes 25 000 litrů vody, která bude doplňována z naší rezervní nádrže. Ta má kapacitu 800 metrů krychlových, je umístěná před halou E a umožňuje hasit v podstatě okamžitě v kterékoli části firmy. 

Realizace probíhá hladce a podle plánu, což mě těší o to víc, že všechny úpravy je nutno provádět za plného provozu. Celý projekt bude dokončen a uveden do provozu v květnu tohoto roku. Velké poděkování patří všem zainteresovaným, jmenovitě Lukášovi Jirků a dále kolegům ze Správy budov, fyzické logistiky a hlavním mistrům.