Rubriky
27/2022

Příběh úspěšného zlepšováku

V minulých článcích jsme se věnovali zejména zlepšovacím návrhům, které zjednodušovaly práci a šetřily čas u nás v přeloučském Kiekertu. V tomto díle vám ukážeme, že zlepšení a úspory lze přinést i ostatním pobočkám.

Jiří Vencl a SPC pracoviště před odesláním

Hlavní postavou dnešního příběhu je kolega Jiří Vencl z nástrojárny. Zde se staví linky a pracoviště i pro ostatní pobočky, které jsou následně posílány do zahraničí. Při stavbě jednoho SPC pracoviště pro americký Kiekert přišel Jiří s řešením dopravy, které kolegům za velkou louží ušetřilo desítky tisíc korun. 

A jak se taková úspora povedla? Standardně se stanice a pracoviště odesílají smontované a zabalené do dřevěných beden. To znamená, že je balení větší, díky zmiňované bedně těžší, a tudíž i dražší. Navíc samotná bedna se také musí platit a po dokončení své cesty je vyhozena. Kolegu tedy napadlo, aby SPC pracoviště bylo odesláno demontované na tzv. základní prvky, které je možné zaslat rychlejší a levnější balíkovou přepravou. Transport v dřevěném boxu se stanicí ve smontovaném stavu totiž trvá přibližně tři týdny, kdežto balíková přeprava pouze týden. Jediná změna oproti původně používanému způsobu přepravy je v tom, že po příjezdu do cílové destinace je potřeba, aby místní nástrojárna jednoduše smontovala jednotlivé prvky pracoviště pomocí desíti šroubů. Jedná se v podstatě o takovou stavebnici pro dospělé.

A pokud vám přijde divné, proč jsme na začátku článku zmiňovali úsporu několik desítek tisíc korun jinému závodu, když se jednalo o přepravu od nás, tak je to z toho důvodu, že tyto přepravy si následně hradí jednotlivé pobočky, do kterých pracoviště a stanice putují.