Rubriky
27/2022

Půlmaratonský běh pro Míšu

Pardubický vinařský půlmaraton je již mnoho let významnou sportovní akcí našeho kraje a stejně dlouhou tradici má i naše podpora v podobě hlavního partnerství. Tento rok byl ale v něčem výjimečný – pomohli jsme splnit také jeden dětský sen.

Začátek dubna je v Pardubicích spojený s velkým běžeckým svátkem, který vždy na celý den ovládne centrum města. Pardubický vinařský půlmaraton nabízí návštěvníkům nejen možnost zaběhnout si zmiňovanou, přes 21 kilometrů dlouhou trať, ale i rodinný běh na 1700 metrů či soutěž koloběžkářů. Velmi populárním během je také závod na 10 kilometrů, který nese jméno po naší společnosti a každoročně se jej účastní několik set běžců. 

Společnost Kiekert se na této sportovní události po celý den představuje široké veřejnosti ve velkém promo stanu přímo na Pernštýnském náměstí. Sportovně naladění zájemci tu mohou získat informace o firmě či volných pracovních pozicích a připraveno je také mnoho zábavy pro nejmenší návštěvníky.

Každý rok se desítky našich zaměstnanců účastní jak půlmaratonu, tak i Kiekert desítky, a to se skvělými výsledky. Vloni jsme si například v soutěži týmů odnesli zlato za 21 km a stříbro za 10 km. V letošním roce jsme se ale rozhodli pro jiné pojetí, které by mohlo přinést radost nejen našim běžcům, ale i těm, kteří v životě tolik štěstí neměli. Oslovili jsme tedy charitativní organizaci RWTTC (z anglického Run with those that can´t, tedy Běž s těmi, kteří nemohou, pozn. red.), jenž si klade za cíl zvýšení viditelnosti a povědomí o osobách se speciálními potřebami a pomoc s jejich integrací do činností každodenního života. A touto cestou jsme se seznámili s Michalem Tereskou, skvělým patnáctiletým klukem, který miluje autodráhy, psy a hlavně sport, kterému věnuje každou volnou chvíli. Pokud ovšem nemá rehabilitace nebo každodenní cvičení, bez kterých se neobejde. Míša trpí od narození dětskou mozkovou obrnou a je odkázaný na vozík a pomoc svého okolí. To mu však nebrání trávit každou volnou chvilku svým oblíbeným sledge hokejem, cyklistikou, lyžováním či plaváním (více se o tomto malém bojovníkovi můžete dočíst na www.obrna.eu). Do sbírky sportovních zážitků mu chyběl ještě uběhnutý půlmaraton, a to jsme se právě v sobotu 9. dubna rozhodli změnit. 

Ve dvě hodiny tak stál na startu Pardubického vinařského půlmaratonu tým ve složení Jana Kupová, Lucie Černohorská, Vít Karger, Martin Tobišek, Václav Němec – a Michal Tereska. Našich pět kolegů, kteří na trati 21,0975 km běželi společně a postupně se střídali v tlačení vozíku, zvládli dosáhnout cíle přesně za dvě hodiny. Čas ovšem nebyl podstatný. Hlavní bylo, že jsme pomohli Míšovi zažít pocit být součástí sportovní party, absolvovat slavný pardubický závod a společně se radovat z medailí. 

A jak dopadly ostatní závody? Skvělé výkony předvedli i ostatní kolegové, a tak ze dne plného aprílového počasí si Kiekert odnáší bronzovou medaili v soutěži firem na 10 km. O tu se zasloužila čtveřice běžců Denis Korneliuk (42:02), Radek Ludvík (53:02), Pavel Růčka (53:03) a Ondřej Šimák (54:16). Nejrychlejším kolegou na 21 km byl Stanislav Mušák s časem 1:31:07. 

Všem sportovcům gratulujeme a návštěvníkům našeho stánku děkujeme za krásné odpoledne.