Rubriky
29/2022

Od archeologie k procesní kvalitě

Dnes jsme s naším seriálem zavítali do světa procesní kvality, kterým nás provede Tereza Židková Samková. Slyšeli jste již pojem „pěnařská abeceda“? Může křehká žena vlastníma rukama provádět trhací testy? A jaká revoluce se blíží do našich VISI stanic? To vše se dozvíte v následujících řádcích.

2:30 Provádění trhacích testů

Terezo, jak jste v Kiekertu začínala?
S manželem jsme do firmy přišli v červenci 2014. Předtím jsem vyzkoušela mnoho profesí, pomáhala jsem na archeologických vykopávkách, prodávala v obchodě se suvenýry, ale pořád mě to podvědomě táhlo k technice. V Kiekertu jsem začala jako agenturní pracovnice a po dvou letech jsem přestoupila do kmene. V roce 2019 se mi podařilo po úspěšném výběrovém řízení postoupit na pozici SPC, neboli operátora zajištění kvality (z anglického Statistic process control, pozn. red.). V roce 2020 jsem si krátce vyzkoušela práci manipulanta na lince D61 a od února 2021 jsem již zpátky na své oblíbené pozici operátorky kvality.

Co vše máte na této pozici na starosti?
Když to velmi zjednoduším, má pracovní náplň se točí hlavně kolem tří úkolů: kontrola pěny, kontrola nýtů a kontrola VISI stanic. Pokud začnu u kontroly pěny, té se u nás říká „pěnařská abeceda“ a to z toho důvodu, že každou směnu odebíráme vzorky ze čtyř drah značených A, B, C a D. Zde se nachází dva roboti, každý nanáší pěnu na dvě dráhy. Mým úkolem je vzít po nanesení pěny zámky a donést je na testovací zařízení Nicon, kde se měří výška pěny.  Druhým úkolem je kontrola nýtů. Na nýtovacích stanicích měřím každou směnu nýty na pěti kusech zámků a pokud nejsou v normě, komunikuji to s mistrem výroby, který zjedná okamžitou nápravu. No a třetím hlavním úkolem je testování VISI stanic, zda nám správně odhalí výrobky, které nejsou shodné, tzv. NOK kusy. 

4:00  Testování kvality nýtovaného spoje 

Kde testovací „špatné“ zámky získáváte? 
Ty si vyrábíme sami. Každá kontrolní stanice má seznam NOK kusů, který vzniká ve spolupráci technika linky a procesního kvalitáře. Podle něj vytváříme „šmejdy“ na všechny hodnoty, které má daná VISI stanice kontrolovat, a pak zjišťujeme, zda tyto závady opravdu odhalí. 

Jak to zní jako zajímavá práce…
To taky je a není jediná. Provádím také vodní testy, kdy namontuji zámek do dveří, deset minut na něj pouštím přesně definovaný proud vody a hodnotím, jak je vůči ní odolný. Můj nejoblíbenější test je ale trhací, který dělám vlastnoručně (smích). Nebojte, netrhám zámky, ale těsnící pěnu poté, co prošla pecí, tři hodiny chladla a 30 minut se koupala v jarové vodě. Pokud byla pěna nanesena správně, zůstanou na zámku její zbytky. Když špatně, plast zámku je zcela hladký.

5:30   Zanášení naměřených hodnot nýtů do systému 

Co Vás na práci baví a bez čeho byste se nejraději obešla?
Líbí se mi různorodost a také jistá míra svobody a zodpovědnosti. Když mi například koncový EOL tester vyhodnotí zámek jako NOK a nahlásí chybu číslo 20070, umím si to již sama vyhodnotit a učinit další kroky. A co mi nevyhovuje? Podle mě máme v poměru k počtu linek málo SPC specialistů. Například já s kolegyní máme na starosti tři linky a pokud jedna z nás onemocní, je to dost náročné.

K nastavení VISI stanic již bude stačit jen fotografie špatného kusu.

Podělíte se s námi o nějakou zajímavost z Vaší práce?
Podle mě je velmi zajímavá novinka, která se chystá ohledně nastavování VISI stanic. Jak jsem zmínila, nyní děláme fyzické špatné vzorky, podle kterých VISInu nastavujeme. Do budoucna by to však měl nahradit tzv. selftest. Ten spočívá v tom, že do VISI stanice nedáte „zmetek“ ale pouze fotky vadného zámku, z kterých by měla stanice odhalit chybu také. Až se tento projekt plně prosadí, bude to pro nás velká časová úspora.

A nezbytná otázka na závěr: Co děláte, když zrovna neděláte? 
Jsem vášnivý čtenář, a tak mám často v ruce knihu, nejraději detektivky od Jefferyho Deavera. Ráda také fotím, i když poslední dobou jsem trochu zpohodlněla a zrcadlovku vyměnila za objektiv mobilu. No a když chci přijít na jiné myšlenky, strávím odpoledne mezi našimi osmi ovečkami. To je ten nejlepší relax.