Rubriky
31/2023

Umění všeho se dopátrat

„Jak prosté, drahý Watsone!“ – těmito slovy vždy usadil svého nedůvtipného kolegu slavný detektiv Sherlock holmes. Ten u nás bohužel nepracuje, ale vše zpětně dohledat musíme umět i my. Jak na to nám dnes prozradí Lucie Brklová, manažerka strategické logistiky.

» Lucie, mohla byste nám tzv. Traceabilitu představit? 
Traceabilita, čili zpětná dohledatelnost, je nedílnou součástí všech výrobních procesů a pro naše zákazníky se stává klíčovým požadavkem při volbě dodavatelů budoucích modelových řad. Náš informační systém SAP už dnes umožňuje dohledat vstupní nakupované díly, které byly pro výrobu konkrétního zámku použity. Jejich vyhledání však stojí všechny zúčastněné i několik hodin mravenčí práce, než se dostanou k přesnému počtu a typu dodaného „podezřelého“ materiálu.

Pokud to uvedu na příkladu: na začátku stojí jeden reklamovaný kus našeho výrobku a po dlouhém pátrání se dostaneme až k chybné součástce – třeba otočné západce (tzv. Drehfalle, pozn. red.), která je k nám dodávána na paletě po 25 000 kusech.  To nám ale moc nepomůže, protože možných „viníků“ je logicky příliš mnoho. A ani tím to končit nemusí, protože vzhledem k objemu výroby nemáme na skladě takovou paletu jen jednu, ale třeba i tři. 

» Jaké tedy připravujeme zlepšení?
Cílů projektu je hned několik. Hlavním z nich je zjednodušení zpětné dohledatelnosti, kdy každý náš inteligentní zamykací systém bude mít už při vložení první součástky na výrobní vozík přiděleno své unikátní výrobní číslo, (stejně jako to dělají například výrobci automobilů s VIN kódem), a to bude softwarově napárováno na všechna data našich vstupních materiálů. 

Druhým, neméně důležitým cílem, je získání dodatečné informace od všech dodavatelů o jejich výrobní šarži, abychom byli schopni přesněji určit výrobní dávku, která může být nestandardní, tedy vykazovat jakékoliv odchylky. Zároveň také pracujeme na snížení sekvenčních množství pro výrobní dávku tak, abychom pro zpětnou dohledatelnost vždy použili nejmenší balící jednotku našeho dodavatele. Když to řeknu zjednodušeně: pro všechny zúčastněné strany je jednodušší dohledat a pochopitelně na konci celé akce i levnější a ekologičtější zlikvidovat podezřelé kusy v jedné modré KLT bedýnce, než zlikvidovat zboží po celých paletách.

Jakmile budou tyto nové procesy s podporou a pomocí všech oddělení zmapovány, zprocesovány a ve finále i spuštěny, dojde k výraznému zjednodušení práce, efektivnějšímu využití lidských zdrojů, zkrácení reakční doby k našim zákazníkům, a hlavně snížení nákladů ve všech oblastech.