Rubriky
32/2023

Kiekert slaví třicáté narozeniny

V letošním roce se přeloučský Kiekert dožívá krásného jubilea. Jeho příběh, který se začal psát 1. června 1993, je až neuvěřitelný – z malé firmičky o šedesáti zaměstnancích se během třiceti let podařilo vybudovat největší výrobní závod na automobilové zámky na světě.

Prvenství, kterých v současnosti český Kiekert dosahuje, je několik. Se svou výrobní kapacitou dosahující až 200 000 automobilových zámků denně je náš závod nejen jejich největším světovým výrobcem, ale také nejvýznamnějším výrobním pilířem koncernu Kiekert, zajišťujícím více než polovinu veškeré jeho globální produkce. Největší je také zdejší logistické centrum, čítající téměř 9 000 metrů čtverečních, a jak se můžete dočíst na straně 2, KCS stojí také v čele globálního vývoje nových kufrových zámků. Se svými osmnácti sty zaměstnanci je přeloučský Kiekert také druhým největším zaměstnavatelem Pardubického kraje. 

Kiekert Česká republika (zkráceně KCS) byl v Přelouči založen 1. června 1993 a to v areálu bývalého československého výrobce rádií a magnetofonů Tesla. V době svého vzniku fungoval jako jednoduchá montážní firma s pouhými šesti desítkami zaměstnanců. Počáteční období firmy bylo úspěšné, a tak se následující léta nesla v duchu přemísťování dalších linek z mateřské společnosti v Německu do Přelouče. 

S novým tisíciletím začal růst i náš význam v rámci celé skupiny. V roce 2001 byli v naší společnosti zaměstnáni první pracovníci útvaru vývoje produktů a vzniká také oddělení výroby provozních prostředků (dnešní ME, poznámka redakce). O rok později došlo k dalšímu významnému posunu – značnou část komponentů jsme si začali nakupovat od dodavatelů napřímo. Tou dobou již v přeloučském Kiekertu pracovalo tisíc zaměstnanců.

Dalším důležitým mezníkem byl rok 2006, kdy jsme si začali hotové výrobky prodávat i napřímo našim zákazníkům. V tomto roce byla také postavena hala E, čímž došlo k významnému navýšení našich výrobních kapacit a zajištění budoucích významných projektů. V této hale také našlo umístění naše nové centrum logistiky, kterým dnes denně projde na 10 milionů komponentů a vyexpeduje se na tisíc palet do celého světa. 

Před deseti lety byla postavena hala B, která znamenala další významné rozšíření naší výroby. Spolu s nejnovější halou P, která vznikla v roce 2018, disponuje nyní český Kiekert 36 000 m2 výrobní plochy, což se rovná rozloze pěti fotbalových hřišť. Na nich běží nepřetržitě pět dní v týdnu 80 výrobních linek, které produkují přes 7 000 variant zámků.

Se svým produktovým portfoliem zámků bočních, posuvných a zadních dveří, jakožto i komponentů pro dobíjení elektromobilů, zásobuje Kiekert-CS téměř všechny výrobce osobních automobilů v Evropě. K jeho významné pozici také velmi pomáhá rozsáhlá divize vývoje a výzkumu, která se v roce 2020 přesunula z Přelouče do nového objektu v nedalekých Čívicích.

A jak vidí další budoucnost českého závodu generální ředitel? „Český závod ušel za tři desetiletí dlouhou a úspěšnou cestu od výroby převážně mechanických zámků až k navrhování inteligentních bezpečnostních zamykacích systémů vyráběných na vysoce automatizovaných zařízeních. Jsem přesvědčen, že jeho úspěšný příběh bude pokračovat. Náš průmysl prochází pravděpodobně nejdrastičtějšími změnami za posledních sto let konstrukce a výroby automobilů. Autonomní vozidla s novými typy pohonů jsou již uváděna do reality a budou se stávat stále více běžnými. Lidé však stále potřebují do svých vozidel nastupovat a vystupovat a při jízdě zůstat v bezpečí. Kiekert proto je, a nadále zůstane, lídrem na trhu. Nové technologie jsou naše příležitost, nikoli hrozba. Je jisté, že se pokročilá elektronika i umělá inteligence stanou nedílnou součástí našich produktů i výrobních procesů. Skupina Kiekert, včetně svého nejdůležitějšího závodu v Přelouči, zůstane důležitou součástí nového směřování automotive a bude pomáhat utvářet budoucnost tohoto průmyslu. Tak, jak to koneckonců děláme posledních 170 let“, odpovídá s úsměvem Karl Lambertz.

Generální ředitelé Kiekert-CS
1993 – 2004 Werner Schondorf
2004 – 2008 Pavel Táborský
2009 – 2012 Guido Hanel
2012 – 2014 Georg Stappen
2015 – 2020 Lukáš Hlava
2020 – 2022 Petr Kuchyňa
2022 Karl Lambertz

Zaměstnanci, kteří zde pracují od prvního dne: 
Gabriela Jílková 
Zdeněk Jung
Michal Mildner
Lenka Morávková
Miroslava Šaravcová
Lenka Talmanová
Veronika Tichá
Zuzana Velčovská
Marcela Vondrová
Libor Zákršmíd

Jak jsme rostli?

RokHalaDnes
1994M, N, LNástrojárna, Výroba
1998H, J, KTesting, Kvalita, Výroba
2000D, CLogistika, IT, Kvalita, hlavní mistři
2006EVýroba, Logistika
2012Amodrá budova, kancelářské pozice
2013B, TVýroba, rozvodna
2018PVýroba
2022KTCČivice Technologické centrum