Rubriky
32/2023

Krása ukrytá v detailu

Slyšeli jste již o pyrografii? Jedná se o výtvarnou techniku, při které se motiv vypaluje do materiálu speciální pájkou, takzvaným pyrografem. A právě tomuto náročnému stylu tvorby se již několik let věnuje náš kolega Stancho Valchov, operátor z linky ford Transit.

Stancho, předpokládám, že jste od mala rád kreslil… 
Je to tak, již jako dítě jsem měl pořád v ruce tužku (smích). Při studiu na střední průmyslové škole si mého koníčku všimla paní učitelka, která mi doporučila uměleckou vysokou školu. Vystudoval jsem tedy pedagogickou fakultu se zaměřením na výtvarnou výchovu, ale po jejím absolvování jsem jako učitel nemohl najít uplatnění. Začal jsem tedy pracovat jako brusič skla, což mi umožňovalo zkombinovat technické vzdělání a výtvarné sklony. Vydržel jsem u toho dvacet let a poté jsme se s rodinou rozhodli zkusit štěstí mimo Bulharsko – a přestěhovali se do Čech.

Jak jste se dostal k pyrografii?
Před šesti lety jsem i s manželkou začal pracovat v Kiekertu a z malování zbyl jen koníček. Kreslil jsem si tradičně tužkou na papír, ale vše se změnilo v létě 2021. Tehdy jsme si s rodinou udělali výlet do Prahy a já na jarmarku řemesel poprvé uviděl vypalované ornamenty do dřevěného nádobí. Velmi mě to zaujalo, hned jsem si koupil první pájku a začal to zkoušet. Bavilo mě to, tvořil jsem několik hodin denně, až se levná pájka brzy rozpadla (smích). Teď už mám profesionálnější, která vydrží všechno.

Jak vypalované obrázky vznikají?
Pyrografie je naštěstí nenáročná na pracovní místo i vybavení, takže vypalovat mohu jak v kuchyni, tak v obýváku u televize. V hobbymarketu si koupím velkou desku dřevěné překližky, kterou si nechám nařezat na destičky zhruba o rozměru A4. Mám velmi rád přírodu a zvířata, takže si vyberu nějakou pěknou fotografii a tu tužkou překreslím na dřevěnou destičku. Nakonec vezmu pyrograf a celý obraz do dřeva vypálím. Je to pečlivá a jemná práce, jeden obrázek vzniká zhruba tři hodiny, ale velmi mě to baví a výborně u toho relaxuji.

Kolik času svému koníčku věnujete? 
Hodinku nebo dvě vypaluji téměř každý den. Jsem moc rád, že se moje obrázky líbí a kamarádi a známí mi začínají nosit fotky svých miláčků, aby mohli vypálený obraz věnovat jako dárek. Svůj repertoár jsem tak rozšířil i na lidské portréty či motorky, nakreslit se dá vlastně všechno (smích).

K narozeninám našeho generálního ředitele jsme Vás poprosili o jeho portrét a dopadl báječně!
Děkuji, to mě těší, pan Lambertz se maloval moc pěkně. Pokud by někdo z kolegů zvažoval originální dárek, může mi napsat na stan4o_valkov@abv.bg. Když to bude v mých silách, rád pomohu.