Rubriky
34/2023

Příběh úspěšného zlepšováku

V dnešním díle nám představí Klára Linhartová, nová specialistka našeho oddělení LEAN, výtečný nápad kolegy Vladimíra Kosiny. Díky jeho zlepšovacímu návrhu byly zachráněny od šrotace téměř dvě tisícovky zámků.

Vladimír pracuje jako mistr na lince Audi E‑Latch D74, kde narazil na zajímavou věc. Ke konci loňského roku, kdy byl na automatech 80% výpad zámků, se po měření zjistilo, že několik stovek zámků se musí vykázat jako N.O.K. kusy (z anglického „Not O.K.“, neboli vadné kusy, pozn. red.) z důvodu nefunkčních DSS motorů. Tyto zámky měly být následně odepisovány a šrotovány. Na lince se však vyrábí i jiný druh zámku, který je téměř totožný s již zmiňovaným, ovšem jediný rozdíl je, že tento druhý zámek nedisponuje motorem.

Vladimíra napadlo, zda by nebylo možné využít zámky s nefunkčním motorem pro výrobu zámků, které ho uvnitř nemají, a to pouze jeho odebráním. Po přezkoumání bylo potvrzeno, že nepoužitelné „zmetky“, zprvu odkázané ke šrotaci, šlo opravdu zachránit a vyrobit z nich zámky jiné. 

Veškeré zámky se špatným motorem na lince Audi E‑Latch tak byly předávány třídící společnosti, která je měla za úkol reworkovat (neboli přepracovat, pozn. red.). Díky skvělému nápadu našeho kolegy, který je vášnivým fanouškem AC Sparty Praha a v Kiekertu pracuje již 13 let, bylo během realizace podaného KIMu zachráněno přes 1 600 ks zámků. Děkujeme!