Rubriky
34/2023

Základem je sehraná a spolehlivá parta

V tomto vydání se hodně věnujeme jubilantům, a tak i dnešní návštěva směřuje za jedním z nich. Miloš Hochman hájí barvy Kiekertu již 26 let, a z toho většinu času jako výrobní mistr. A pro nás je to skvělá příležitost seznámit se s náplní práce mistrů od jednoho z nejzkušenějších.

6:00  Kontrola materiálů a denního plánu výroby

Miloši, jaké byly vaše začátky v Kiekertu?
Ačkoliv jsem vyučený stavař, má první návštěva Úřadu práce nasměrovala můj život jiným směrem. V říjnu 1997 jsem tak nastoupil do Kiekertu jako manipulant a říkal jsem si, že to bude jen přestupní stanice na rok, maximálně dva (smích). Nastoupil jsem na linku PSA, kde jsem pracoval až do doby nástupu na vojnu. Po ní jsem se do firmy vrátil, a jelikož jsem měl základy němčiny, přesunul jsem se na dodatečnou kontrolu zámků ke kolegům z Německa. Po nějakém čase se dostavěla nová hala, kam jsem byl vybrán na pozici asistenta mistra výroby – což je pozice, která se již ve firmě zrušila. V roce 2002 se ze mě stal výrobní mistr ve třísměnném provozu na lince Opel Corsa 4300, která byla v té době pilířem Kiekertu. V současné době tato linka jede v jednosměnném provozu a je přestavěna na sériovou výrobu pro Renault X82.   

Jakou výrobu zde máte na starosti? 
S mým týmem zajišťujeme hlavně sériovou výrobu zámků pro Renault X82, kterých se vyrábí zhruba 3000 kusů týdně. Na té samé lince dále vyrábíme náhradní díly na dalších sedm projektů: Opel Corsa, Opel Epsilon, Saab, Mechanická Corsa, T2900, T3000 a Renault X83. Dále mám ještě na starosti linku RWK, kde je sériová výroba kufrových zámků.

10:00 Výměna přípravků při změně vyráběného typu zámku 

Jaká je pracovní náplň výrobního mistra?
Nějaká moudrá poučka by asi řekla „zajištění plynulé výroby daného typu zámku“, ale realita je daleko pestřejší (smích). Mezi mé povinnosti patří objednávání dostupného materiálu, dodržování výrobního plánu, zajišťování personálu a jeho zaučování, kontrola funkčnosti zámků, komunikace s disponenty, techniky, hlavním mistrem a kvalitou. Mojí nejčastější prací je příprava na změnu výroby a výměna přípravků pro daný typ zámku, která občas probíhá i desetkrát za směnu, rekord máme i trojnásobek. Takže velmi často mě potkáte s imbusy v ruce, jak měním výrobní přípravky.

Jak vypadá Váš pracovní den?
Hodně to souvisí s tím, co jsem uvedl výše. Práci zahajuji v 5:45 a první kroky vedou k počítači, kde v SAPu kontroluji stav materiálu na plánovanou výrobu. Pokud některá položka na skladě chybí, kontaktuji svého disponenta, se kterým řeším urychlenou nápravu nebo změnu výroby. Dále musím mít dostatek personálu na zajištění denní výroby a pokud je jich nedostatek, domlouvám se s jinými mistry. No a pak přichází to nejdůležitější: řízení výroby dle plánu, který jsme si stanovili se zákazníkem. Rád bych na tomto místě poděkoval svému sehranému týmu, díky kterému se dlouhodobě daří plnit OEE nad 82%. 

Na naší lince vyrábíme 100 aktivních variant zámků.

Podělíte se s námi o nějakou zajímavost z Vaší práce?
Čtenáře by možná mohlo překvapit, kolik výrobních variant mám na své lince.  Například na lince D31 Opel Corsa 4300/Renault X83/82 vyrábíme stále 100 aktivních variant zámků, z celkového počtu 104. 

Co Vás na práci baví a bez čeho byste se klidně obešel?
Na své práci mám rád její rozmanitost. I po těch letech jsou situace, které mě občas překvapí a jejich vyřešení si žádá jisté zkušenosti, schopnost improvizace a spolupráci celého týmu.  A musím také podotknout, že za 26 let, co zde pracuji, se nestalo, aby výplata nepřišla včas v daném termínu. Naopak rozladěný bývám z nové organizace kontroly kvality ve výrobě. Dříve SPC pracovník musel každou změnu výroby přeměřit, vyzkoušet vzorky na kontrolních stanicích a zapsat, jestli je vše OK. To se teď bohužel neděje, protože „espécáci“ dostali více výrob, tudíž nemají šanci vše stihnout.   

13:00 Nedokončená výroba různých typů

Na závěr nemůžeme skončit jinak než dotazem na Vaše hobby…
Mým největším koníčkem je fotbal, který hraji momentálně za SK Řečany nad Labem. Na hřišti jsem často a rád, většinou tak jednou až dvakrát týdně tréninky, o víkendu zápas. Pokud zrovna neútočím na soupeřovu branku, rád si zahraji rekreačně tenis nebo si od sportu odpočinu u hraní konzolových her.