Rubriky
36/2024

Jak jsme zlepšovali v roce 2023?

Pojďme se spolu ohlédnout, jak se dařilo podávání zlepšovacích návrhů v minulém roce. Představíme si také všechny zlepšovatele měsíce a novou KIM aplikaci, díky které bude předkládání zlepšováků ještě pohodlnější a přehlednější.

Ohlédneme-li se zpět do roku 2023, nebyl co se týče podaných zlepšovacích návrhů tolik přívětivý jako předešlé roky. Nicméně i tak celkový počet KIMů dosáhl pěkného čísla 434. Necelé 4 % z tohoto počtu tvořily papírové KIMy, zbylá většina byla podána elektronickou formou přes KIM aplikaci, která je letos od února v novém kabátě. Díky zlepšovacím návrhům jsme ušetřili okolo 860 000 Kč.

Tak jako každý rok byl i vloni ve všech měsících vybrán zlepšovatel měsíce. Ten získal finanční odměnu buď formou poukázek či nově mu byly nahrány body do Cafeterie, a již tradičně získal možnost parkovat v areálu firmy před budovou A. Zlepšovatelé měsíce za rok 2023 byli: Milan Novák, Ondřej Boháč, Ondřej Čapek, Martin Šotola, Rostislav Vítek, Dan Kutěj, Martin Červinka, Barbora Malíková, Roman Vanžura, Jakub Bíža, Michaela Bernkrautová a Tereza Súkenníková.

Všem aktivním zaměstnancům, a to nejen výše zmíněným, bychom chtěli poděkovat za jejich úsilí a přispění ke zlepšení naší organizace. 

Představujeme novou KIM aplikaci
Významnou událostí v tomto roce je spuštění nové aplikace pro podávání zlepšovacích návrhů. Jedná se o aplikaci globální, která se bude postupně implementovat do všech závodů společnosti Kiekert. 

Novinkou oproti staré aplikaci je přehledné grafické zobrazení stavu každého KIMu, tedy ve které fázi řešení se právě nachází a kdo konkrétně a z jakého oddělení ho má na starost. Autor se může podívat i na komentáře jednotlivých osob, jimž prošel KIM rukama, a na celkový vývojový protokol.

Další změnou je omezení zasílání e-mailu autorům o tom, že jejich návrh byl podán. Pokud zlepšovatel uloží KIM jako kompletní, zobrazí se mu vyskakovací okno s informací, že nápad bude odeslán KIM Koordinátorovi. Poté se každý může podívat na domovské stránce KIM aplikace nejen na přehled svých KIMů a jejich stav řešení, ale také zde najde pod záložkou „Moje úkoly“ všechny KIMy, které má případně na starost ať už třeba jako poradce, nebo realizátor nápadu.

Nejzajímavější část pro navrhovatele je změna v odměňování KIMů. Za prvotní schválení návrhu KIM koordinátorem dříve získal autor 200 Kč, nyní se tato odměna navýšila na 500 Kč. Pokud se bude KIM týkat BOZP nebo bude roční úspora do 10 000 Kč, dostane autor ještě navíc 1 500 Kč na místo stávajících 800 Kč. A jak se říká „Do třetice všeho dobrého“, za podání KIMu, který bude vykazovat roční úspory větší než 10 000 Kč za rok, dostane autor dle stanovených podmínek až 20 % (místo 10 %) z celkových ročních úspor do maximální výše 200 000 Kč (místo 100 000 Kč). Věříme, že tyto novinky ještě více podpoří zlepšovatelské úsilí v naší firmě. 

Příběh úspěšného zlepšováku

Na výrobní lince VW LBS nás delší dobu trápila montáž pružinek, a to jednak komplikovaným zakládáním a pak také jejich občasným vystřelením. Dnes vám představíme zajímavé řešení tohoto problému, na které přišel výrobní mistr Jiří Doležal.

Na pracovišti AP330 se u nás do jednotky centrálního zamykání montuje jednočinná vinutá pružina, na kterou se pokládá ABH páka (páka vnější kliky, pozn. red.) Na tuto páku se poté ještě pružina na dalším pracovišti napíná, což nám činilo značné potíže. Jednak v tom, abychom byli schopni pružinu napínat v předepsaném taktu pracoviště, ale hlavně se stávalo, že tyto pružiny někdy vystřelily spolu se spoustou dalších dílů z jednotky ven. Na vině byl omezený prostor, snížené vidění na díl a obtížná manipulace s ABH pákou.

Kolega Jiří Doležal tak přišel s návrhem konstrukční úpravy montované pružiny, a to ohnutím konce jedné její nohy. Již při prvních zkouškách se ukázalo, že při napínání pružiny již nedochází ke kolizi pružiny s jednotkou zamykání a není proto již nutné pro lepší viditelnost žádné díly při montáži vyklánět či vyvracet. A hlavně – tímto řešením se značně eliminovala pravděpodobnost vystřelení dílů ze zámku. Děkujeme za skvělý nápad, díky kterému si naše firma ušetřila výrazné prostoje a tím pádem i finanční prostředky.