Rubriky
36/2024

Největší navýšení mezd v historii Kiekertu

Dnes jsme na návštěvu zavítali na naše odbory. A načasování je ideální – Věra Doležálková, předsedkyně naší odborové organizace KOVO, před několika dny podepsala s managementem naší firmy novou Kolektivní smlouvu na rok 2024.

8:00  Vyřizování agendy spojené s BOZP

Věro, kdy jste svůj život spojila s Kiekertem?
Do odborové organizace jsem zde jako předsedkyně nastoupila v roce 2008, letos to tedy bude již 16 let. Ale to nic není proti jinému výročí – odbory ve firmě Kiekert letos slaví dokonce 30 let od svého založení. A myslím si, že tak výrazné navýšení mzdy je k našemu kulatému výročí docela pěkný dárek.

Co všechno v sobě práce odborářského předáka zahrnuje? 
Možná to někoho překvapí, že moje hlavní zaměření se týká BOZP, tedy zlepšování pracovních podmínek zaměstnanců a správné posuzování pracovních úrazů. Denně se zabýváme mnoha připomínkami a stížnostmi od zaměstnanců, které pak řešíme s vedením společnosti Kiekert.

U naprosté většiny zaměstnanců z výroby
dochází k bezprecedentnímu navýšení o 24,3 %.

Dále se starám o poskytování „servisu“ pro členy odborové organizace, například zajištění bezplatného právního poradenství ve složitých pracovních i osobních situacích. Zajímavá je pro naše odboráře také finanční podpora jejich sportovních a kulturních aktivit. Tradicí se staly výlety do ZOO či do Polska. Pro naše členy také připravujeme finanční příspěvky na dětské tábory, jubilea a Vánoce.

Nejnáročnějším obdobím je pro mě začátek roku, kdy začínám s managementem firmy připravovat novou Kolektivní smlouvu. Také letos proběhlo velmi náročné jednání, s jehož výsledkem ale mohou být naši zaměstnanci více než spokojeni – od dubna letošního roku dochází k největšímu navýšení mezd v historii naší společnosti. 

11:00  Podepsání Kolektivní smlouvy s generálním ředitelem

Mohla byste nám novou Kolektivní smlouvu blíže představit?
Letošní jednání bylo jiné než v minulých letech, kdy se jednalo hlavně o procentu navýšení mezd a podobě benefitů. Nyní jsou změny daleko zásadnější – byl vypracován zcela nový systém tarifních tříd pro všechny zaměstnance a na základě něj došlo k navyšování mezd dle různých pracovních pozic.

15:00 Aktualizace informací na odborářské nástěnce

Proč k těmto novinkám došlo? 
Těch důvodů je několik. V posledních letech jsme se dostali do situace, kdy počet agenturních zaměstnanců ve výrobě překročil počet kmenových. Tento poměr je dlouhodobě neudržitelný. Agenturní zaměstnanci nám sice zachraňují personální situaci ve výrobě, ale ve finále jsou finančně nákladnější. Hlavní strategie tedy nyní bude tento poměr otočit. A proto jsme museli podniknout zásadní kroky.

Prvním bylo zavedení již zmiňovaných 16 tarifních tříd, z čehož je třída 1–3 určena pro výrobní operátory, 3–10 pro režijní zaměstnance a 9–16 pro THP pozice. To nám umožnilo stanovit nejen jasné platové mantinely, ale také podmínky, za kterých se každý zaměstnanec může kariérně vypracovat a přejít do vyššího tarifu. 

Mám radost, že u mzdy výrobních operátorů v tarifu 2, do kterého spadá velká většina našich kolegů z výroby, dochází k bezprecedentnímu navýšení o 24,3 %. To vidím jako správný krok k tomu, aby se Kiekert opět stal atraktivním a vyhledávaným zaměstnavatelem. Ráda bych na tomto místě poděkovala managementu firmy za to, že i když jednání nebylo jednoduché, společně jsme hledali věcně a konstruktivně cestu ke shodě. Naším společným cílem bylo zajištění dlouhodobé prosperity a spokojenosti zaměstnanců, k čemuž jsme určitě vykročili dobrým směrem.

Namůžeme skončit jinak, než dotazem na vaše koníčky…?
Odborové práci se věnuji denně i nad rámec své pracovní doby, ale samozřejmě i já musím někde dobíjet energii. Nejlépe je mi na procházce v přírodě, kde si užívám ticho a klid lesa. Balzámem na nervy je mi taky má zahrádka, kde trávím spoustu času.