Rubriky
36/2024

Srdce na pravém místě

Našemu dlouholetému kolegovi Stanislavu Hradcovi se v říjnu minulého roku otočil život vzhůru nohama, když mu lékaři diagnostikovali amyotrofickou laterální sklerózu. O pomoci jeho kamarádů i firmy jsme si povídali s Monikou Štěrbovou.

Moniko, jak nápad pomoci vznikl? 
Standovi pomáháme dlouhodobě, od chvíle, co se dozvěděl, že trpí nevyléčitelným onemocněním ALS, které zasahuje centrální nervovou soustavu a způsobuje postupnou atrofii svalů. Když se potom objevila možnost spojit jeho příběh s Charitativním pečením na firemních Vánočních dílničkách, neváhali jsme. Nakonec nezůstalo jen u toho. Stanislavův příběh zasáhl velké množství spolupracovníků, kolega Honza Kočí uspořádal také několikatýdenní sbírku, ve které mohli přispívat i lidé, kteří se Vánočních dílniček nezúčastnili. Pomocnou ruku přiložil také Zdeněk Toman, který na našem Facebooku vyhlásil charitativní dražbu svých laserovaných uměleckých děl.

Kolik se na pomoc Standovi vybralo?
Výsledek nás samotné překvapil:  do kasičky jste Standovi věnovali celkem 18 832 Kč, na charitativním pečení se vybralo 11 382 Kč a tuto částku firma Kiekert ještě zdvojnásobila. Dražba Zdeňka Tomana vynesla 2 550 Kč a k tomu ještě management naší firmy rozhodl, že Stanislav získá také 10 000 Kč v rámci soutěže 10×10. Stanislav Hradec se tak mohl těšit z nečekaného vánočního dárku ve výši 54 146 Kč. 

Jak se vybrané prostředky využijí?
Nejprve jsme Standovi pořídili věci základní potřeby: oblečení na jaro, jídlo, hygienu, zajistili cesty k lékaři a podobně. Za zbylé peníze se hradí veškeré služby v Pečovatelském domě v Heřmanově Městci. Standův zdravotní stav se však bohužel rychle horší. V tuto chvíli se jedná o jeho přesunu do některého z hospiců, kde by měl zajištěnou nepřetržitou péči, bez které se už nyní bohužel neobejde.

Na závěr bychom rádi poděkovali Monice Moravcové, Honzovi Kočímu a Máje Semerádové za dlouhodobou a dobrovolnou a péči o našeho kamaráda, bez které by ani nemohl být. Poděkování také patří všem kolegům, kteří za Standou jezdí a pomáhají mu s úklidem, vozí mu dobroty a chodí s ním na procházky. Standa má velké štěstí, že vás všechny má.