Rubriky
37/2024

Krása ukrytá v detailu

Šití z korálků, známé také jako beadweaving, je fascinující řemeslná technika, která propojuje kreativitu, trpělivost a preciznost. Kouzlu tvorby krásných šperků z drobných skleněných korálků propadla také naše kolegyně Markéta Richnáková, operátorka z linky D68.

Markéto, jak jste se ke „korálkování“ dostala?
Již od mládí jsem velmi tvořivý člověk, vždy mě bavila výtvarná výchova, pletení náramků a vůbec vše, kde se mohu kreativně realizovat. Na šití z korálků jsem narazila náhodou asi před 15 lety, kdy jsem byla na mateřské dovolené. Viděla jsem tehdy v televizi pořad s naší přední módní návrhářkou Blankou Matragi a svět její módy a doplňků mne nadchl. Zjistila jsem, že díky beadweavingu si může doma vyrobit vlastní nádherný šperk téměř každý, a pustila se do toho.

Kde jste na začátku hledala inspiraci?
Naštěstí už tou dobou frčel internet a na youtube se dala najít hromada videí, kde se člověk naučil základní techniky. Pak už to bylo všechno jen o trpělivosti a času, který tomu byl člověk ochoten věnovat. Hodně dobrých nápadů jsem našla také na sociální síti Pinterest. V mém případě se ale jednalo hlavně o inspiraci – často se mi totiž stává, že mám v hlavě nějakou podobu šperku, ale ta během jeho výroby zraje a košatí. Když je pak šperk hotový, často již s předlohou nemá moc společného (smích).

Jaké jsou základní techniky šití z korálků? 
Vše, co na počátku potřebujete, jsou vlastně jen rokajlové korálky, kamínky, vlasec a sada speciálních jehel. Nejprve si musíte osvojit základní druhy stehů, díky kterým se naučíte korálky nejen navlékat na jehlu a sešívat je různými způsoby k sobě, ale i obšívat jimi větší šperkové kameny. Samozřejmě, čím více mám zkušeností, tím komplikovanější varianty zkouším, nyní třeba již prošívám i různé typy bavlněných prýmků či kovové základy čelenek, které pak tvoří třeba základ korunky. Práce je to krásná, ale časově náročná – výroba i drobného šperku trvá několik hodin a jachtu si za to v nejbližší době rozhodně nekoupím (smích).

Jaké máte se svým koníčkem další plány?
Plány jsou silné slovo, pro mě je to spíš relax a zábava. Ale mám samozřejmě radost, když mou práci někdo ocení. Vážím si proto i několika ocenění, které jsem získala na designových výstavách, například cenu Fashion Colorworks Beading Contest. Největší radost jsem však měla, když mé šperky osobně pochválila a přijala samotná Blanka Matragi. To pak cítím, že má práce má smysl.