Rubriky
38/2024

Kiekert-CS opět Ford Q1 dodavatelem

Rok a čtvrt trvalo období, kdy se náš závod nemohl pyšnit prestižním oceněním „Q1 dodavatel“ od našeho zákazníka Ford. Po celou tuto dobu jsme tvrdě pracovali, abychom náročně podmínky našeho významného odběratele opět splnili. A to se nám na začátku září skutečně podařilo.

Když nám minulý rok 26. května Ford odebral status Q1 dodavatele, nešlo o žádnou náhodu. Byl to výsledek dlouhodobé nespokojenosti zákazníka s naší výkonností, ať už se jednalo o kvalitativní ukazatele jako počet zákaznických reklamací, reklamovaných dílů, dodávek dílů v požadovaném množství a čase nebo chyby v projektové fázi, a tím způsobené posuny během náběhu nových projektů. Od zákazníka Ford jsme dostali jasnou zpětnou vazbu, a tím i požadavek na nápravu. Začalo tak dlouhé období, kdy byla naše výkonnost a plnění akcí, ke kterým jsme se zavázali, pravidelně monitorována ze strany zákazníka.

S radostí bych vám chtěl nyní oznámit, že od 2. září 2024 je Kiekert-CS opět Ford Q1 dodavatelem. 

Cesta k získání tohoto ocenění byla dlouhá, ale zároveň nám pomohla lépe pochopit naše nedostatky a nastavit účinná opatření k jejich odstranění. Znovuzískání certifikátu nebylo zásluhou jednotlivce, ale společnou prací všech oddělení. Od implementace a následného denního sledování interních ukazatelů výkonu v rámci Shopfloor managementu na všech úrovních až po zlepšení komunikace a nastavení pravidelných dvoutýdenních revizí stavu reklamací s odborníky z technické podpory firmy Ford. Následovalo zavedení bezprostřední komunikace a údržby databází zákazníka v rámci náběhu nových projektů a historicky první schválení MP&L Endorsementu („zelená“ pro změny v oblasti logistiky a výroby, které zaručují, že vše bude fungovat tak, jak má, poznámka redakce) pro Kiekert-CS ze strany Fordu. Nic z toho by nebylo možné, pokud by všechna oddělení nepracovala společně a s jedním cílem.

Co to pro nás do budoucna znamená? Tím, že jsme se opět stali Ford Q1 dodavatelem, se nám opětovně otevírá cesta k získávání nových projektů a zjednodušuje se práce na vzorování dílů pro tohoto zákazníka. Tím nejdůležitějším efektem je však opětovné získání důvěry zákazníka – fakt, že Kiekert-CS je dodavatel, který plní požadavky zákazníka včas, v požadovaném množství a požadované kvalitě. 

Děkuji všem, kteří se na tomto významném a náročném projektu podíleli.