Rubriky
31/2023

Jak vlastně v Kiekertu topíme?

Díky divoké situaci v energetice je dnes způsob vytápění tématem častých diskuzí. Na to, jak řeší teplo v halách a kancelářích Kiekert, jsme se proto zeptali Radka Vykoukala, šéfa Správy budov. Jeho kolega Lukáš Jirků nám také prozradí, jaká byla jedna z největších loňských investic v našem areálu.

» Radku, jak moc nás trápí ceny plynu a elektřiny?
Nestabilní ceny energií trápí všechny výrobní podniky a ani Kiekert není výjimkou. Je proto pro nás velkou výhodou, že jsme během předchozích let odešli od vytápění formou plynových kotlů a plyn tak nyní využíváme jen okrajově formou paliva CNG pro naši manipulační techniku. Z dob, kdy byl plyn primárním zdrojem tepla nám zbyly plynové kotle, které jsou nyní deaktivované, a slouží jako záložní řešení. Například na modré budově máme čtyři umístěné v kotelně na střeše budovy. 

» Čím tedy areál vytápíme?
Dnes teplo získáváme dvěma způsoby, které můžeme řadit k velmi efektivním a ekologickým. Tím prvním je vytápění formou odpadního tepla z kompresorových stanic, které bychom jinak bezúčelně vypouštěli „z okna“. Tyto stanice máme v areálu tři a z toho dvě využíváme k vytápění: první z nich je na hale B vedle kolárny a ta vytápí celou modrou budovu a budovu C, kde sídlí hlavní mistři, kvalita a IT. Druhá se nachází na horní hale H a zajišťuje teplo pro Testing. 

Odpadní teplo lze využít pouze u objektů, které mají místnosti vybavené radiátory. Pro vytápění velkých výrobních hal jsme tedy museli přijít s jiným řešením a jsem rád, že jsme před lety prozíravě zainvestovali do moderní varianty vytápění formou rekuperace, tedy cirkulací vzduchu, kdy v zimě teplý vzduch opouštějící halu dodatečně ohřívá ten vstupní a v létě naopak. Rekuperační jednotky jsou umístěny na střechách hal a vyrobené teplo distribuují do hal širokými tepelnými rukávy, které jsou umístěné pod stropy. Tato investice se nám i při starých cenách energií zaplatila již za dva roky a dnes by to bylo ještě dříve. 

» Plánujeme ještě další úsporná řešení?
Ano, postupně měníme osvětlení na halách za úsporné LED zářivky. Znovu také ověřujeme variantu solárních panelů, u kterých prověřujeme návratnost a možnosti financování. Zapojit se do úspor však mohou i naši zaměstnanci, a to nejen tím, že po sobě zhasnou. Objevují se totiž případy, kdy se k radiátorům přitápí i klimatizací, nastavené třeba na třicet stupňů. Prosím nedělejme to, jedná se o velmi energeticky a finančně nákladné řešení. Levnější je možná i pálení bankovek (smích).

» Lukáši, jaká byla nejvýznamnější investice v minulém roce?
Rozhodně to byla instalace nových sprinklerů, což významně posílilo zabezpečení našich budov v oblasti požární ochrany. Sprinklery (samočinné hasicí zařízení umístěné na stropě, pozn. red.) jsou již roky automatickou výbavou všech nových výrobních hal E, B, P i D a vloni jsme se rozhodli jimi dovybavit také tři další objekty: halu L, halu K a přístřešek na obalový materiál za halou E. Rozsáhlost investice mohou potvrdit i následující čísla: nainstalováno bylo celkem 1305 sprinklerových hlavic a 3000 metrů nového potrubí, ve kterém je nyní natlakováno 25.300 litrů vody, z toho 4.800 litrů nemrznoucí směsi. 

» Proběhla celá realizace hladce? 
Instalace sprinklerů pod přístřeškem na obalový materiál za halou E a na hale L proběhla dle plánu, a to navzdory značně komplikovaným podmínkám. Nyní finišujeme na hale K, kde je instalace extrémně náročná.  V první řadě se musela překopat v horní části areálu silnice a do země se zavedlo potrubí vedoucí od sprinklerové stanice v hale E do haly K. Za naprosto unikátní považuji to, že rozsáhlá instalace sprinklerů a potrubí probíhá ve zmiňované hale K za plného provozu, tedy současně s výrobou. Abychom mohli tyto práce realizovat, byli jsme nuceni postavit defacto další patro nad výrobními linkami, které je tvořeno lešením, záchrannými sítěmi a protiprachovými plachtami. Nahoře technici instalují sprinklery, zatímco dole naši kolegové montují zámky. Za skvělou spolupráci a trpělivost bych tak chtěl poděkovat všem zúčastněným, a především zaměstnancům ze zmiňovaných hal.