Rubriky
38/2024

Příběh úspěšného zlepšováku

Autor dnešního zlepšovacího návrhu není v podávání KIMů žádný začátečník, ba právě naopak. Vladimír Kosina patří mezi nejzkušenější zlepšovatele v naší firmě, což potvrdil i nápadem na snížení šrotací na zámku E-latch 2 na nulu.

Vladimír si všiml, že v poslední době se na lince D96 významně zvýšil počet zámků E-latch 2 pro Audi, které neprošly testem na koncovém testovacím automatu EOL (z anglického End of Line Tester, pozn. red.). Jelikož dekly těchto zámků nebyly nýtované, ale šroubované, Vladimír se rozhodl vadné kusy místo vyhození analyzovat a najít závadu. Po sejmutí víka bylo zjištěno, že problém tkvěl v zanedbání předchozího výrobního procesu – plastové šneky byly na dřík kisi motoru naráženy příliš velkou silou. To jej vyosilo a nepravidelně se otáčející šnek neprocházel EOL testerem.

Jelikož byl však hotový zámek demontovatelný, vadné díly se vyměnily a následné EOL testy vyšly skvěle. Ještě důležitější ale je, že díky pozornému kolegovi byl odhalen a následně ihned opraven nesprávný postup ve výrobě při nasazování šneků. 

Vladimíru Kosinovi bychom tímto rádi poděkovali nejen za tento zlepšovací návrh, ale i za všechny ostatní. A že jich bylo – v letošním roce jich náš kolega podal již 43! Z tohoto počtu jich bylo 40 uznaných a deset již i realizovaných. Vladimír tak právem získal již druhé ocenění Zlepšovatel měsíce, poprvé v říjnu 2020 a podruhé v červenci letošního roku. Gratulujeme a ještě jednou děkujeme za skvělý přístup!