Rubriky
17/2020

Tomáš Krajsa novým šéfem výroby

Od prvního ledna letošního roku řídí výrobu celého přeloučského Kiekertu manager Tomáš Krajsa. Ideální příležitost pro rozhovor o jeho dalších krocích, úkolech a cílech v nové funkci.

Tomáši, vítejte na ředitelské židli! Jaká k ní vlastně vedla cesta?
Relativně dlouhá a s pár oklikami (smích). Do Kiekertu jsem totiž před devíti lety nastoupil na divizi Zajišťování kvality, což se ukázalo jako velká výhoda. Získal jsem zde skvělou příležitost detailně poznat celé naše výrobní portfolio a všechny výrobní technologie. Velmi mě také obohatily návštěvy u našich zákazníků, kde jsem měl možnost vidět výrobní praxi v jiných podnicích. V roce 2017 jsem se díky úspěšnému výběrovému řízení posunul na pozici Vedoucího výrobního týmu, což pro mě byla nová výzva a zároveň šance poznat naši výrobu do hloubky a ve všech souvislostech. 

Management výroby mění svou strukturu. Jak bude nyní vypadat a jakou v ní hrajete roli?
Po letošním jmenování Petra Kuchyni na pozici generálního ředitele jsem se posunul na pozici manažera výroby. Jsem rád, že se budu moci aktivně podílet na dalších krocích, které nás v tomto roce čekají, hlavně na zvyšování efektivity výroby. Za nejdůležitější považuji zvládnutí koordinace nastupující automatizace napříč všemi našimi divizemi. Logicky pak z toho vyplývá i další organizační změna: od ledna jsem zodpovědný také za náš tým launch manažerů (specialistů na náběh nových sériových výrob, pozn. red.)

Jak hodnotíte aktuální silné a slabé stránky naší výroby a jaká největší výzva před ní aktuální stojí?
Silné stránky spatřuji hlavně v našich zaměstnancích na linkách, tedy ve zkušenostech našich operátorů, manipulantů a mistrů. Na čem musíme ještě zapracovat, je minimalizace lidské práce na činnostech s nízkou přidanou hodnotou, jakými jsou jednoduchá montáž nebo fyzicky náročné práce. Tyto části výrobního procesu je nutné přenechat strojům, a proto je v poslední době tolik zmiňována automatizace. Rád bych však, aby výstupem mého působení byla nejen efektivní výroba, ale také spokojení a motivovaní zaměstnanci.